Pomoc dla szpitali na zakup respiratorów
W związku z prośbami o pomoc dla szpitali 20 marca ogłosiliśmy zbiórkę na zakup respiratora. Dzięki hojności darczyńców, w tym także parafii, zakonów i sanktuariów, już 3 kwietnia przekazaliśmy 100 000 zł na zakup respiratora na konto Szpitala im. Żeromskiego w Nowej Hucie, który jako pierwszy w Krakowie zmierzył się z epidemią koronawirusa. Gorąco dziękujemy wszystkim, którzy ufundowali ten cenny sprzęt dla szpitala za pośrednictwem naszej Caritas.
24 kwietnia przekazaliśmy kolejne zebrane środki: 40 000 zł na konto Szpitala Specjalistycznego im. J. Dietla przy ul. Skarbowej 4 w Krakowie, finalizując rozpoczętą przez szpital zbiórkę na zakup respiratora.
Akcji nie przerywamy, prosimy o wpłaty na zakup środków ochrony osobistej (maski, rękawiczki, kombinezony) oraz sprzęt medyczny, taki jak kardiomonitory, przyłóżkowe aparaty do USG i RTG, namioty medyczne. To w tej chwili najpilniejsze potrzeby placówek służby zdrowia, pomóżmy im skutecznie leczyć z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
Wpłat można dokonywać na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej: 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001 z dopiskiem „Stop epidemii” lub online poprzez naszą stronę internetową www.krakowcaritas.pl.
Niezależnie od akcji Caritas diecezjalnych, Caritas Polska zakupiła w ramach akcji „Pomoc dla medyka” dla placówek służy zdrowia 100 respiratorów, 10 tys. całościowych kombinezonów ochronnych, 14 tys. maseczek chirurgicznych i 9 tys. maseczek KN95.
Biuletyn maj 2020 numer (5/2020), 4.05.2020
Czytaj również