Pomoc potrzebującym trwa
Z uwagi na potrzeby osób najuboższych, objętych Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa, Punkt Socjalny Caritas w Brzegach 255, 32-002 Węgrzce Wielkie wydaje żywność  indywidualnym i grupowym odbiorcom. Ze względu za stan zagrożenia epidemicznego prosimy o zachowywanie dużych odstępów w kolejce i stosowanie się do zaleceń pracowników.

Równocześnie apelujemy do uczestniczących w programie parafii, aby - zachowując konieczne środki ostrożności - nie rezygnowały z odbierania żywności dla swoich podopiecznych i wypracowały bezpieczny sposób jej dystrybucji. Żywność dla uczestników programu pomocy żywnościowej objętych kwarantanną dostarczą służby mundurowe.

Kuchnia św. Brata Alberta w Krakowie działa i wydaje ubogim i bezdomnym posiłki tylko na wynos. Prosimy o zachowanie dużych odstępów w kolejce i przychodzenie z własnym pojemnikiem na zupę.

Od początku zalecanej izolacji nasi pracownicy starają się kontaktować z ze swoimi starszymi i niepełnosprawnymi  podopiecznymi. Chociaż rehabilitację w stacjach opieki musieliśmy odwołać, to nasze pielęgniarki odwiedzają swoich podopiecznych w domach, starają się też przynosić im zakupy.  Terapeuci ze Środowiskowych Domów Samopomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej kontaktują się z podopiecznymi telefonicznie i poprzez Internet.
Biuletyn kwiecień 2020 numer (4/2020), 2.04.2020
Czytaj również