3. Światowy Dzień Ubogich
17 listopada obchodzić będziemy 3. Światowy Dzień Ubogich. Szczegółowy program obchodów w Krakowie oraz Orędzie papieża Franciszka można znaleźć na poświęconej temu wydarzeniu stronie internetowej http://sdu.malopolska.pl. Przywołując fragment Psalmu 9. Papież pisze: „Nie rożni się to zbytnio od dzisiejszych czasów. Niedawny kryzys ekonomiczny nie przeszkodził licznym grupom osób na wzbogacenie się, które tym bardziej jawi się jako anomalia, im więcej ludzi ubogich spotykamy na ulicach naszych miast, którym brakuje tego, co konieczne do życia, i którzy czasem są nękani i wykorzystywani”. Konieczne jest, by wspólnoty chrześcijańskie angażowały się, by odnawiać nadzieję i przywracać zaufanie – zwraca uwagę papież.
Archidiecezja Krakowska organizuje główne obchody ŚDU, które rozpoczną się w środę 13 listopada o 20:00 Mszą Świętą rozpoczynającą modlitewne czuwanie trwające dzień i noc w kościele św. Barbary. Od czwartku na Małym Rynku  stanie Namiot Spotkań. Tak jak w poprzednich latach Kuchnia św. Brata Alberta będzie przygotowywać niedzielny posiłek, którym zakończą się obchody 3. Światowego Dnia Ubogich.
Biuletyn listopad 2019 numer (11/2019), 30.10.2019
Czytaj również