Nowa siedziba Stacji Opieki w Myślenicach
3 października abp Marek Jędraszewski otworzył i poświęcił budynek Centrum Pomocy Osobom Niepełnosprawnym i Starszym przy ul. Średniawskiego 35 w Myślenicach. „To ukoronowanie bardzo ważnego etapu wspólnej troski o to, aby mogły znajdować wspólne miejsce różnorakie działania, czy ze strony Caritas, czy ze strony struktur samorządowych - działania mające na celu niesienie pomocy, a jednocześnie uczenie innych głębi człowieczeństwa - powiedział Arcybiskup.

Na parter nowego budynku przeniesiona została Stacja Opieki Caritas, która świadczy usługi pielęgniarskie i rehabilitacyjne w nowym miejscu. Otwarta została też Wypożyczalnia Sprzętu Medycznego i sklep medyczny. W przyziemiu gmina Myślenice będzie prowadziła ośrodek wsparcia dla osób starszych, natomiast na poddasze przeprowadzą się warsztaty terapii zajęciowej, prowadzone przez powiat. W budynku znajdują się też 2 lokale użytkowe oraz dwa mieszkania chronione.

Dotychczas Stacja Opieki mieściła się w Domu Parafialnym parafii św. Brata Alberta w Myślenicach. Od marca 2002 r. świadczyła bezpłatną opiekę pielęgniarską i rehabilitacyjną zarówno na miejscu w stacji jak i w domach pacjentów. W ciągu roku z rehabilitacji korzystało około 700 pacjentów, a regularną opieką pielęgniarską objętych było 44 stałych pacjentów: osób starszych, chorych i niepełnosprawnych, przebywających w domach.

Biuletyn listopad 2019 numer (11/2019), 30.10.2019
Czytaj również