Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
            30 czerwca kończy się kolejny podprogram Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Zgodnie z umową krakowska Caritas do tego czasu wyda ok. 2867 ton żywności dla 58 200 osób zakwalifikowanych do pomocy przez Ośrodki Pomocy Społecznej. By móc temu sprostać, Caritas wybudowała w 2016 r.  Punkt Socjalny i Magazyn „Chleb Miłosierdzia” w Brzegach. Zakupiono też samochód ciężarowy o ładowności 18 ton.

Przez czas trwania programu w Punkcie Socjalnym zatrudnionych jest 9 osób, pomagają też wolontariusze. Żywność jest odbierana z Punktu Socjalnego i wydawana potrzebującym poprzez 66 Organizacji Partnerskich Lokalnych: 27 parafii, 1 stowarzyszenie oraz 37 Ośrodków Pomocy Społecznej.

Dla uczestników programu Caritas organizowała też działania towarzyszące: warsztaty gastronomiczne, edukacji ekonomicznej, zdrowego żywienia oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Dzięki ogromnemu wysiłkowi pracowników i wolontariuszy, a także wolontariuszy w parafiach, darmowa żywność trafiała do najbardziej potrzebujących z terenu całej naszej diecezji oraz diecezji tarnowskiej.
Biuletyn czerwiec 2019 numer (6/2019), 2.06.2019
Czytaj również