Akcje Caritas służą potrzebującym

Caritas Archidiecezji Krakowskiej została założona przez Metropolitę Krakowskiego, aby służyć potrzebującym i najuboższym w diecezji. Staramy się to robić, mobilizując działania wolontariatu w parafiach i szkołach, współpracując z samorządami i lokalnymi organizacjami. Nie jesteśmy „ciałem obcym”, ale częścią Kościoła i bardzo prosimy, aby w ten sposób traktować nas i nasze akcje.

W tym roku ofiary za baranki na stół wielkanocny przeznaczone zostaną tradycyjnie na pomoc osobom starszym, chorym i niepełnosprawnym. Jak zawsze, złotówka z ofiary za baranka pozostaje do dyspozycji Księży Proboszczów na działalność charytatywną w parafii.          Akcja „Jałmużna wielkopostna” ma na celu nauczenie dzieci znaczenia postu i jałmużny. Rezygnując z drobnych przyjemności, dzieci i młodzież będą składać do skarbonek zaoszczędzone w ten sposób pieniądze, by przeznaczyć je potem na pomoc dla osób starszych i chorych. Prosimy organizujących zbiórki w parafiach lub szkołach, aby wspólnie z dziećmi wybrali cel zbiórki - na przykład pomoc konkretnym osobom starszym. Tegoroczna akcja „Jałmużna Wielkopostna” przebiega pod hasłem „Dar Juniora dla Seniora”.

Biuletyn kwiecień 2019 numer (4/2019), 1.04.2019
Czytaj również