Światowy Dzień Chorego

11 lutego 2019 roku, we wspomnienie Matki Bożej z Lourdes obchodziliśmy XXVII Światowy Dzień Chorego, pod hasłem "Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie (Mt 10,8)".  Krakowskie główne obchody Dnia Chorego odbyły się w Bazylice Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. Przewodniczący liturgii ks. abp Marek Jędraszewski podkreślił, odwołując się do słów Ojca św. Franciszka, że każdy człowiek potrzebuje drugiego, bo jest „biedny, potrzebujący i ubogi”. Każdy potrzebuje wsparcia i solidarności.

„Nie my powołaliśmy siebie do istnienia. Nie w naszych rękach leży sens życia. Nie my określiliśmy sobie ostateczny cel naszej ziemskiej pielgrzymki. To wszystko pochodzi od Boga i dlatego nie wolno lekceważyć tego Bożego daru, tego szczęścia, że jesteśmy, że żyjemy powołani przez Boga i przeznaczeni do szczęścia, które nie będzie miało granic w domu Ojca bogatego w miłosierdzie – mówił Metropolita.

Msze Święte dla chorych odbyły się także w innych miejscowościach diecezji. Gorąco dziękujemy za zorganizowanie obchodów Dnia Chorego w parafiach.

Biuletyn marzec 2019 numer (3/2019), 1.03.2019
Czytaj również