Podsumowanie Programu Pomocy Żywnościowej
29 listopada odbyła się w Krakowie konferencja podsumowująca dotychczasową pomoc z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. Jesienią ruszył podprogram 2018. Dzięki magazynowi „Chleb Miłosierdzia”, wybudowanym na Brzegach w 2016 r., krakowska Caritas jest największym partnerem programu w naszej okolicy.
Krakowska Caritas w ramach programu wyda żywność dla 58 200 osób, zamieszkałych nie tylko na terenie archidiecezji krakowskiej, ale też diecezji tarnowskiej. Do końca czerwca 2019 będzie to 2867 ton żywności o wartości ponad 14 000 000 PLN. Równocześnie Caritas przeprowadzi 291 warsztatów kulinarnych, ekonomicznych, zdrowego żywienia i niemarnowania żywności dla beneficjentów programu. Aby wydać tak wielką ilość żywności, Caritas współpracuje z 66 organizacjami partnerskimi: 27 parafiami, 37 Ośrodkami Pomocy Społecznej oraz 1 stowarzyszeniem. Osoby do pomocy kieruje Opieka Społeczna.
Biuletyn styczeń 2019 numer (1/2019), 31.12.2018
Czytaj również