Pięć lat Okna Życia
Wspólna modlitwa, przypomnienie dzieci pozostawionych tutaj i urodzinowy tort z czternastoma świeczkami - tak świętowaliśmy pięciolecie powstania pierwszego w Polsce krakowskiego Okna Życia.

Uroczystość zgromadziła wszystkich zaangażowanych w funkcjonowanie Okna Życia. Obecni byli Metropolita krakowski ks. kard. Stanisław Dziwisz, dyrektor Caritas Polska ks. dr Marian Subocz, dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdan Kordula, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Rodzin Kurii Metropolitalnej w Krakowie ks. Jacek Konieczny, ordynator Oddziału Klinicznego Kliniki Neonatologii prof. dr hab. med. Ryszard Lauterbach, dyrektor ośrodka Adopcyjno-Opiekuńczego „Dzieło Pomocy Dzieciom” Katarzyna Mader oraz przedstawiciel Sądu Okręgowego w Krakowie - rzecznik prasowy sędzia Waldemar Żurek.

Ks. kard. Stanisław Dziwisz podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do powstania "Okna życia". "Dzieci znalazły tu miłość i troskę - Kościoła, sióstr i dobrych ludzi. To okno nie załatwi wszystkich problemów. Jest symbolem, zachętą i świadectwem troski Kościoła o życie nienarodzonych i o kobiety, które na pewno zostawiają tu swoje dzieci z wielkim bólem, bo nie widzą możliwości zapewnienia im opieki" - mówił kard. Dziwisz.

Symboliczny tort urodzinowy z czternastoma świeczkami przypominał o dzieciach, które dzięki oknu mogą szczęśliwie obchodzić kolejne urodziny w rodzinach adopcyjnych. „Wszystkie dzieci z Okna Życia są w dobrych rodzinach, są kochane, akceptowane i mądrze prowadzone przez życie – mówi Katarzyna Mader. - Mamy kontakt z tymi rodzinami. Czasem przyjeżdżają, czasem przysyłają zdjęcia, spotykamy się. Widać ogromną pracę i zaangażowanie obojga rodziców. Niektóre dzieci mają rodzeństwo adopcyjne”.

Krakowskie okno było pierwszym w Polsce. Powstało tuż przed pierwszą rocznicą śmierci Jana Pawła II w domu sióstr nazaretanek przy ul. Przybyszewskiego, jako symboliczny hołd oddany Ojcu Świętemu. „Nie byłoby tego okna, gdyby nie było tej idei, natchnienia z góry. Myślę tu o Ojcu Świętym, który jako kardynał metropolita krakowski zainicjował funkcjonowanie Domu Samotnej Matki w 1974 r. – wspomina s. Józefina, Nazaretanka mieszkająca w domu. - Później czasy pokazały, że są też inne konieczności, słychać było w mediach o dzieciach zostawianych na śmietnikach. Kościół zastanawiał się, co zrobić, jak podać rękę zdesperowanej matce. Była ta świadomość, że nie wystarczą tylko słowa zachęty, pouczenia w kościołach, homilie, ale trzeba podać rękę praktycznie, podpowiedzieć, co można zrobić. Myślę, że Ojciec Święty spogląda z góry i się cieszy. Tak jak św. Józef jest patronem naszego Domu Samotnej Matki, tak okno ma swojego patrona, Ojca Świętego, który czuwa i wyprasza nam potrzebne siły, energię do funkcjonowania w każdym dniu”.

Trzynaścioro z porzuconych dzieci wychowuje się w rodzinach adopcyjnych. W sprawie ostatniego dziecka toczy się proces o potwierdzenie ojcostwa i macierzyństwa, gdyż rodzina postanowiła je odzyskać. Od czasu powstania krakowskiego Okna Życia w całej Polsce powstało ponad 40 takich miejsc. Ponad trzydzieścioro dzieci uniknęło dzięki nim niebezpieczeństwa.

Siostry modlą się za matki, które zostawiły tu dzieci. „Czujemy, że każda decyzja o położeniu dziecka tutaj musiała mieć jakiś bardzo ważny powód, o którym nikt nie wie. Zastanawiamy się, co skłoniło matkę do tego, że musiała swoje dzieciątko zostawić, musiała z niego zrezygnować. Dlatego tym bardziej wspieramy modlitwą, żeby matka w sumieniu miała usprawiedliwienie, że nie pozwoliła, żeby dziecku coś złego się stało. Że pozwoliła mu żyć, przyniosła je tutaj, gdzie wiedziała, że będzie bezpieczne, ktoś się nim zaopiekuje, trafi do dobrej rodziny i będzie miało zapewnioną przyszłość – tłumaczy s. Józefina.

Z okazji jubileuszu krakowska Caritas wydała okolicznościową gazetę poświęconą powstaniu Okna Życia, zagadnieniom związanym z jego funkcjonowaniem oraz pomocy dzieciom i matkom z dziećmi. Bezpłatna gazeta będzie rozdawana we wszystkich parafiach archidiecezji krakowskiej.

DATA PUBLIKACJI: 2011-03-19 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas