Rejonowe konferencje wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas
Caritas Archidiecezji Krakowskiej rozpoczęła cykl rejonowych konferencji dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas. Na konferencje zaproszeni zostali przedstawiciele wszystkich parafii archidiecezji.

Jednym z zadań Caritas Archidiecezji Krakowskiej jest budzenie wyobraźni miłosierdzia, wspieranie i koordynowanie kościelnych akcji i działań charytatywnych. Zgodnie z wolą Metropolity Krakowskiego ks. kard. Stanisława Dziwisza krakowska Caritas rozpoczęła program aktywizacji i szkoleń wolontariuszy z parafii, mający na celu usprawnienie pracy istniejących parafialnych zespołów i utworzenie nowych, tak aby na terenie każdej parafii działały grupy wolontariuszy, bezinteresownie pomagających bliźnim w potrzebie.

Ksiądz Kardynał apelował w liście na tegoroczny 64. Tydzień Miłosierdzia: „Zastanówmy się, jakie dary możemy ofiarować naszym potrzebującym braciom. Czy nie mógłby to być dar naszego czasu, włączenie się w pracę parafialnych zespołów Caritas? Wciąż w wielu parafiach brakuje aktywnie oraz systematycznie działających dorosłych wolontariuszy. Jest to zadanie dla krakowskiej Caritas, ale też dla każdego z nas. Pamiętajmy o potrzebie uczynków miłosierdzia względem duszy i ciała. Nie pozwalajmy sobie na bierność i marnowanie czasu przed telewizorem, gdy obok nas ktoś chory lub starszy cierpi w samotności.”

Rejonowe konferencje szkoleniowe, przeprowadzane pod hasłem „Razem możemy więcej” przeznaczone są dla liderów i zarządów już istniejących Parafialnych Zespołów Caritas, Parafialnych Zespołów Charytatywnych naszej diecezji, jak również dla przedstawicieli tych parafii, w których takie grupy jeszcze nie funkcjonują. Przedstawiciele ci w przyszłości mogliby się stać liderami takich grup.

Celem konferencji jest lepsze zorganizowanie działań charytatywnych na terenie całej diecezji z uwzględnieniem realiów każdej parafii. Zadaniem Caritas Archidiecezji Krakowskiej jest wsparcie poszczególnych grup i pomoc w lepszym funkcjonowaniu. Wieloletnie doświadczenie Caritas, wysoko oceniane nie tylko przez Metropolitę Krakowskiego, ale też przez szeroko rozumianą opinię publiczną i samorządy lokalne, pozwoli wolontariuszom w parafiach korzystać z wypracowanych i sprawdzonych przez lata form działalności.

Terminy planowanych konferencji:

• 12 listopada 2008 (środa)
    Kraków Łagiewniki – Sanktuarium, ul. S. Faustyny 3, AULA Jana Pawła II, w godz. 16.30–18.30
  • 13 listopada 2008 (czwartek)
    Kraków Nowa Huta – Par. Św. Józefa, os. Kalinowe5, AULA św. Józefa, w godz. 16.30–18.30
  • 14 listopada 2008 (piątek)
    Myślenice – Par. Narodzenie NMP, ul. Królowej Jadwigi 5, DOM KATOLICKI, w godz. 16.30–18.30
  • 17 listopada 2008 (poniedziałek)
    Chrzanów – Par. MB Różańcowej, ul. Kusocińskiego 4, DOM KATOLICKI, w godz. 16.30–18.30
  • 19 listopada 2008 (środa)
    Nowy Targ – Miejski Ośrodek Kultury, al. Tysiąclecia 37, SALA WIDOWISKOWA, w godz. 16.30–18.30
  • 21 listopada 2008 (piątek)
    Wadowice – Par. Ofiarowania NMP, pl. Jana Pawła II 1, DOM KATOLICKI, w godz. 16.30–18.30

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych.

Więcej informacji na stronie www.pzc.krakow.caritas.pl. W sprawie konferencji i wolontariatu w parafiach najlepiej kontaktować się z koordynatorem ds. wolontariatu, ks. Jarosławem Nowakiem: kom. 604 95 44 55, e–mail: jnowak@caritas.pl

DATA PUBLIKACJI: 2008-11-10 » Pozostałe aktualności