Podziel się podatkiem!
Tak jak w ubiegłych latach Caritas Archidiecezji Krakowskiej prosi o 1% podatku.  Jesteśmy organizacją pożytku publicznego KRS: 0000207658. Wasza pomoc jest bardzo potrzebna, żebyśmy mogli nadal pomagać w takim zakresie, jak dotychczas.

Ściągnij bezpłatny program do rozliczeń: http://pit.caritas.pl/ lub pod tekstem, "
Pliki do pobrania".

Zobacz, kto korzysta z przekazanego nam 1% podatku!

Do przekazania 1% dla podopiecznych Caritas zachęca kard. Stanisław Dziwisz.

Zobacz, w których parafiach i kiedy dyżurują doradcy podatkowi.

Kryzys ekonomiczny sprawia, że coraz więcej osób zgłasza się do nas po pomoc, a wpływy z prowadzonych przez nas akcji (np. Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom) są mniejsze niż w zeszłym roku. Także samorządy, z którymi współpracujemy, szukają oszczędności i ograniczają środki na prowadzenie placówek pomocowych.

Przekazanie 1% podatku podczas rozliczenia rocznego nie wymaga wysiłku ani nic nie kosztuje. Wystarczy wpisać nasz KRS i kwotę 1% podatku w odpowiednie rubryki zeznania podatkowego. Nawet niewielki dar pomoże potrzebującym. Wszystko zależy od tego, ile osób zdecyduje się nas wesprzeć.

Wzorem lat ubiegłych w parafiach archidiecezji krakowskiej w marcu i kwietniu 2013 r. grupa profesjonalnych doradców podatkowych pomaga w rocznych rozliczeniach z Urzędem Skarbowym. Warunkiem skorzystania z pomocy doradców jest chęć przekazania 1% na działalność statutową Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Środki uzyskane dzięki wpłatom 1% podatku przeznaczymy na zadania pożytku publicznego, które prowadzimy. Przede wszystkim dofinansujemy działalność naszych placówek dla chorych, niepełnosprawnych i starszych, rodzin i dzieci, a także bieżące naprawy i remonty, pozwalające na ich funkcjonowanie. Prowadzimy też nowe inwestycje: wykończenie Domu br. Kosiby w Wieliczce, gdzie powstanie kuchnia dla ubogich oraz ośrodki dziennego pobytu dla osób starszych i niepełnosprawnych dzieci, a także dom dla osób niepełnosprawnych w Spytkowicach.

Informację o placówkach dla potrzebujących oraz nasze sprawozdania merytoryczne i finansowe można znaleźć na naszej stronie internetowej.

Aby ułatwić rozliczenie się z Urzędem Skarbowym, udostępniamy w załączniku bezpłatny program do rozliczeń.

PIT online można wypełnić wchodząc na https://mojpit.pl/_caritaskrakowpit.

Każdy może nam pomóc, zamieszczając na swojej zaprzyjaźnionej stronie www baner 1%.

DATA PUBLIKACJI: 2013-03-30 » Pozostałe aktualności
» Pity2012Setup.exe [8.66 MB]