Solidarni z Ukrainą
Caritas Polska przekazała wczoraj 50 tysięcy zł na pomoc Ukrainie. Pieniądze trafiły do Caritas Spes we Lwowie. Już zakupiono za nie środki pomocy medycznej. W związku z dramatyczną sytuacją na Ukrainie Caritas Polska prowadzi od wczoraj zbiórkę środków finansowych na rzecz poszkodowanych.

Obecnie jedyną możliwą formą pomocy jest pomoc finansowa - nie ma możliwości przewiezienia przez granicę transportów z pomocą rzeczową.

Caritas Polska pozostaje w stałym kontakcie i współpracy z Caritas Spes we Lwowie i Kijowie oraz z Caritas Europa. Zebrane środki przekazywane są na rzecz Caritas Spes we Lwowie i dysponowane według aktualnych potrzeb.

Caritas Polska przekazuje apel dyrektora Caritas Spes we Lwowie, ks. Wiesława Dorosza do Polaków:

Główna siedziba Caritas jest na ulicy Kościelnej w Kijowie, prawie w centrum całej tej masakry. W punktach medycznych i kościołach są lekarze, którzy opatrują rannych i wysyłają do szpitali lub do domu. Wszystko to przypomina warunki wojenne. Zamknięte są główne drogi do Lwowa. Przedstawiciele Caritasu bocznymi drogami dowożą żywność dla tych ludzi, którzy się tam jeszcze trzymają. Jest ciężko, bo milicja odbiera ludziom w pociągach, w metrze jedzenie, ciepłą odzież. Robią to celowo, żeby człowiek bez jedzenia długo nie wytrzymał i uciekał z powrotem. Próbują osłabić i odciąć Majdan, dlatego żywność i środki lecznicze są potrzebne.

Potrzebujemy pewności, że Polska jest z nami. Jak między ludźmi się mówi, że Polska nas wspiera, to bardzo podtrzymuje ich na duchu. Przekazujcie dalej, dzwońcie do znajomych, mówcie w mediach, że jesteśmy tu, że potrzebujemy leków i żywności. Prosimy o tę pomoc, o wsparcie, na ile jesteście w stanie, na ile możecie, będziemy za to bardzo wdzięczni. Jak to wszystko dalej się potoczy... aż strasznie myśleć. Ludzie dniami i nocami nie śpią. Jest ciężko.”

Pieniądze na pomoc Ukrainie można wpłacać na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej:

Bank Spółdzielczy Rzemiosła Kraków(PLN)

Nr 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001 z dopiskiem „Ukraina”

lub na konto Caritas Polska:

PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 z dopiskiem„Ukraina”.

Na rzecz poszkodowanych został też uruchomiony charytatywny SMS „POMAGAM” numer 72052, koszt 2,46 zł z vat.

DATA PUBLIKACJI: 2014-02-21 » Pozostałe aktualności