Magda Anioł śpiewała na koncercie "Dobrze być dobrym"
W sobotę 21 października w kościele św. Katarzyny w Krakowie Caritas zorganizowała koncert pt. „Dobrze być dobrym”. Koncert przygotowany został dla młodzieży ze Szkolnych Kół Caritas, wolontariuszy i osób zainteresowanych wolontariatem.

Przed koncertem wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zaprezentowali swoją ubiegłoroczną działalność. Mówili o pomocy w nauce słabszym kolegom, o zorganizowanych kwestach, meczach charytatywnych, loteriach, paczkach z żywnością dla ubogich rodzin, odwiedzinach u chorych i niepełnosprawnych kolegów, pomocy starszym sąsiadom, organizowaniu wolnego czasu dla młodszych dzieci.

Wolontariusze włączali się też chętnie w akcje organizowane przez krakowską Caritas, takie jak Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, Jałmużna Wielkopostna czy rozprowadzanie cegiełek na przybory szkolne dla dzieci z ubogich rodzin. Następnie dla wolontariuszy wystąpiła Magda Anioł z zespołem, śpiewając swoje największe przeboje, takie jak „Lolek”, „Do góry nogami” czy „Idealne połączenie”.

Szkolne Koła Caritas powstały w archidiecezji krakowskiej ponad rok temu. Działa ich już ponad 30. Ich celem jest zachęcenie młodych do uważnego rozejrzenia się wokół siebie, zauważenia potrzeb drugiego człowieka i bezinteresownego dzielenia się. Wolontariat uczy aktywności i odpowiedzialności, rozwija inicjatywę młodych ludzi i pozwala im realizować swoje pomysły. Promuje równocześnie aktywny styl spędzania wolnego czasu, inny niż wszechobecny konsumpcyjny styl życia. Caritas chciałaby dotrzeć do z propozycją działalności w Szkolnych Kołach Caritas do jak największej grupy dzieci i młodzieży oraz ich wychowawców i katechetów.

Koncert połączony był z „akcją kilo”. Symbolicznym „biletem wstępu” był kilogram żywności lub środków czystości dla potrzebujących. Zebrano ok. 300 kg darów, które rozdane zostaną potrzebującym w prowadzonym przez Caritas Punkcie Socjalnym.

Koncert został zrealizowany w ramach projektu „Wsparcie działania wolontariatu w Caritas Archidiecezji Krakowskiej”, realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

DATA PUBLIKACJI: 2006-10-23 » Pozostałe aktualności