Wielkopostny dzień skupienia wolontariuszy krakowskiej Caritas
31 marca w Krakowie odbył się wielkopostny dzień skupienia dla członków parafialnych zespołów charytatywnych i Caritas parafialnych. Wzięło w nim udział ok. 150 osób.

Dzień skupienia, prowadzony przez ks. Jana Karlaka, rozpoczął się w Domu bł. Anieli Salawy w Krakowie przy ul. Mikołajskiej 30. Następnie uczestnicy przeszli do Bazyliki Mariackiej na krótką modlitwę, a potem odmówili różaniec w kościele św. Wojciecha. Po Mszy św. w Bazylice Ojców Franciszkanów wszyscy udali się do Kurii Metropolitalnej na spotkanie z ks. bp. Kazimierzem Nyczem, który wytyczył program dla parafialnych zespołów charytatywnych, szczególną uwagę zwracając na konieczność opieki nad osobami chorymi.

Po wspólnym obiedzie dyrektor krakowskiej Caritas ks. Jan Kabziński przedstawił informacje na temat działalności Caritas oraz programu duszpasterskiego Caritas na bieżący rok. Następnie wolontariusze udali się znów do bazyliki Ojców Franciszkanów, gdzie wysłuchali konferencji ks. Karlaka o duchowych podstawach działalności zespołów parafialnych oraz uczestniczyli w Drodze Krzyżowej. Wielkopostny dzień skupienia zakończyła koronka do Miłosierdzia Bożego odmówiona o godz. 15.00.

Następnym etapem formacji wolontariuszy będzie pielgrzymka do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie Łagiewnikach w Niedzielę Miłosierdzia, na którą zostali zaproszeni wszyscy, którzy angażują się w pracę charytatywną.

DATA PUBLIKACJI: 2003-04-04 » Pozostałe aktualności