Wigilia: gorący posiłek i paczki dla potrzebujących

- Caritas Archidiecezji Krakowskiej przygotowała 700 paczek, które będę rozdawane ubogim i potrzebującym. Wcześniej na Dietla 48, ubodzy mogli zjeść zupę borowikową. Co ciekawe, nasza kuchnia nie była zamknięta podczas pandemii. Każdego dnia funkcjonowała, pracowała i wydawała posiłki - mówił ks. Tomasz Stec, dyrektor krakowskiej Caritas.

Wolontariusze i pracownicy Caritas pakowali paczki już od 22 grudnia. W każdej były pierogi z kapustą i grzybami, chałka, konserwy mięsne i rybne, ciastka, drożdżówki, ciasto, czekolada, margaryna do smarowania pieczywa, zupa typu „gorący kubek”, sałatka jarzynowa przygotowana przez pracowników Kuchni św. Brata Alberta, napój, kawa i herbata oraz owoce.

Do każdej paczki trafił też opłatek oraz ręcznie robiona kartka świąteczna z życzeniami. Caritas zaapelowała o przesyłanie kartek ze świątecznymi życzeniami jako wyrazu solidarności z osobami w trudnej sytuacji materialnej. Kilka tysięcy kartek dotarło do Caritas od szkół, przedszkoli, świetlic środowiskowych, harcerzy i osób prywatnych, również chorych i niepełnosprawnych. Było ich tak wiele, że otrzymali je też podopieczni placówek prowadzonych przez Caritas i inne osoby w trudnej sytuacji, korzystające ze wsparcia Caritas.

– Przygotowaliśmy paczki przy pomocy ludzi dobrej woli, sponsorów, ofiarodawców, i dzięki zaangażowaniu wolontariuszy – podkreślił ks. Stec i podziękował właścicielom Starej Zajezdni Kraków przy ul. św. Wawrzyńca 12 w Krakowie, którzy bezpłatnie udostępnili miejsce dla potrzebujących.

Gorąco dziękujemy wszystkim darczyńcom i wolontariuszom, dzięki którym wigilia mogła się odbyć. Wszystkim uczestnikom życzymy, aby nowy 2022 rok był lepszy od poprzedniego.

Wigilię, zorganizowaną przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej, dofinansowała Gmina Miejska Kraków oraz Wojewoda Małopolski. Głównym Partnerem jest Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros. Miejsce bezpłatnie kolejny raz udostępnili właściciele Starej Zajezdni Kraków by DeSilva.

DATA PUBLIKACJI: 2021-12-31 » Pozostałe aktualności
Galeria aktualności