Podsumowanie podprogramu 2020 POPŻ

Caritas Archidiecezji Krakowskiej  w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały w ramach programu artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe:

- groszek z marchewką,

- koncentrat pomidorowy,

- buraczki wiórki,

- powidła śliwkowe,

- mus jabłkowy,

- fasolkę po bretońsku,

- makaron jajeczny świderki,

- płatki owsiane,

- ryż biały,

- kaszę jęczmienną,

- herbatniki maślane,

- kawę zbożową rozpuszczalną,

- mleko UHT,

- ser podpuszczkowy dojrzewający,

- szynkę drobiową,

- szynkę wieprzową mieloną,

- pasztet wieprzowy,

- filet z makreli w oleju,

- cukier biały,

- miód nektarowy wielokwiatowy,

- olej rzepakowy.

W ramach realizacji Podprogramu 2020:

- zaangażowanych było 77 Organizacji Partnerskich Lokalnych;

- żywność odebrało 42121 osób potrzebujących;

- wydano osobom potrzebującym 1912,5588 ton żywności;

- wydano osobom potrzebującym  107309 paczek żywnościowych oraz 2000 posiłków

- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 348 warsztatów dla 5838 uczestniczki  i uczestników.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych. przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w program osobom: partnerom, pracownikom i wolontariuszom, dzięki którym pomoc dotarła do potrzebujących.

DATA PUBLIKACJI: 2021-12-15 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas