Podsumowanie podprogramu 2020 POPŻ
 

Caritas Archidiecezji Krakowskiej  w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

 

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały w ramach programu artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe:

 

- groszek z marchewką,

- koncentrat pomidorowy, 

- buraczki wiórki, 

- powidła śliwkowe, 

- mus jabłkowy,

- fasolkę po bretońsku,

- makaron jajeczny świderki, 

- płatki owsiane,

- ryż biały, 

- kaszę jęczmienną, 

- herbatniki maślane, 

- kawę zbożową rozpuszczalną,

- mleko UHT, 

- ser podpuszczkowy dojrzewający, 

- szynkę drobiową, 

- szynkę wieprzową mieloną, 

- pasztet wieprzowy, 

- filet z makreli w oleju, 

- cukier biały, 

- miód nektarowy wielokwiatowy, 

- olej rzepakowy.

 

W ramach realizacji Podprogramu 2020:

- zaangażowanych było 77 Organizacji Partnerskich Lokalnych;

- żywność odebrało 42121 osób potrzebujących;

- wydano osobom potrzebującym 1912,5588 ton żywności;

- wydano osobom potrzebującym  107309 paczek żywnościowych oraz 2000 posiłków

- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 348 warsztatów dla 5838 uczestniczki  i uczestników.

 

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych. przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

 

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w program osobom: partnerom, pracownikom i wolontariuszom, dzięki którym pomoc dotarła do potrzebujących.





DATA PUBLIKACJI: 2021-12-15 » Pozostałe aktualności
Kategorie
» wakacje
» ogólne
» akcje
skrzydla pomoc dzieci
Wielkanocna Akcja Caritas
kwiaty pomoc ślub Caritas
1 procent, pit, 1 %, OPP
spiżarnia Caritas pomoc niemarnowanie żywności
pomoc żywność
na górę