Gorący posiłek na wynos i paczki dla najuboższych w Wigilię
Z powodu pandemii już po raz drugi krakowska Caritas nie może zorganizować tradycyjnej Wigilii dla najuboższych, która co roku gromadziła niemal tysiąc osób bezdomnych, najuboższych i samotnych. Caritas przygotowuje dla nich gorącą wigilijną  zupę i paczki z żywnością.

W paczce znajdą się pierogi z kapustą i grzybami, chałka, konserwy mięsne i rybne, ciastka, drożdżówki, ciasto, czekolada, margaryna do smarowania pieczywa, zupa typu „gorący kubek” sałatka jarzynowa, napój, kawa i herbata oraz owoce.

Do każdej paczki trafi też opłatek oraz ręcznie robiona kartka świąteczna z życzeniami. Caritas zaapelowała o przesyłanie kartek ze świątecznymi życzeniami jako wyrazu solidarności z osobami w trudnej sytuacji materialnej. Ponad dwa tysiące takich kartek dotarło do biura Caritas od szkół, przedszkoli, świetlic środowiskowych, harcerzy i osób prywatnych, również chorych i niepełnosprawnych.

Gorąca świąteczna zupa będzie wydawana w godz. 12.00 – 14.00 w Kuchni św. Brata Alberta, którą Caritas prowadzi przy ul. Dietla 48 w Krakowie. Następnie między godz. 14.00 a 16.00 przed Starą Zajezdnią Kraków by DeSilva przy ul. św. Wawrzyńca 12 w Krakowie, czyli miejscem, które właściciel w ostatnich latach udostępniał bezpłatnie na Wigilie dla bezdomnych i ubogich, będą wydawane paczki świąteczne.

Paczki już 22 i 23 grudnia pakować będą wolontariusze: harcerze z ZHP i ZHR, wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas i Szkolnych Kół Caritas oraz osoby „niezrzeszone”, które po prostu chcą podarować trochę swojego czasu potrzebującym. 24 grudnia będą kończyć pakowanie paczek i wydawać je potrzebującym.

Wigilię organizowaną przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej dofinansowuje Gmina Miejska Kraków oraz Wojewoda Małopolski. Głównym Partnerem jest Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros.

Zaproszenia do odbioru paczki świątecznej wydawane są w Kuchni św. Brata Alberta oraz w Dziale Pomocy Bezdomnym MOPS w Nowej Hucie, os. Teatralne 24.

DATA PUBLIKACJI: 2021-12-15 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas