Nowy autobus dla WTZ Spytkowice

Gorące przywitanie zgotowali nowemu autobusowi uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Spytkowicach. Od rana przygotowywali uroczystość, żeby pokazać radość z pojazdu, który będzie ich przywozić na zajęcia. Jest piękny, nowoczesny, dostosowany do przewozu 4 osób na wózkach inwalidzkich.

Autobus jest dla uczestników WTZ bardzo ważny, bo są nim dowożeni na zajęcia z terenu powiatu wadowickiego z gmin: Brzeźnica, Spytkowice, Wadowice, Tomice i Andrychów.

Autobus kupiliśmy dzięki wsparciu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i naszych wspaniałych przyjaciół państwa Eugenii i Tadeusza Góreckich, inicjatorów powstania WTZ w Spytkowicach, który został utworzony na ich ojcowiźnie. Dziękujemy! Kierowcom i uczestnikom życzymy samych szczęśliwych powrotów!

Warsztat Terapii Zajęciowej w Spytkowicach istnieje od 29.12.2014 roku. Obecnie uczęszcza do niego 55 osób niepełnosprawnych intelektualnie i psychicznie. Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.30. WTZ jest placówką stwarzającą osobom niepełnosprawnym szansę do podjęcia pracy oraz możliwość rehabilitacji społecznej i zawodowej. Rehabilitacja ta ma na celu ogólny rozwój i poprawę sprawności niezbędnych do prowadzenia przez osobę niepełnosprawną niezależnego, samodzielnego i aktywnego życia – na miarę jej indywidualnych możliwości.

Uczestnikiem Warsztatu może zostać dorosła osoba niepełnosprawna, posiadająca aktualne Orzeczenie o Stopniu Niepełnosprawności, w którym zaznaczone jest, że dana osoba wymaga uczestnictwa w terapii zajęciowej.

DATA PUBLIKACJI: 2021-10-25 » Pozostałe aktualności
Galeria aktualności