Caritas animuje Czas dla Stworzenia

Caritas Laudato si - Ekologiczny projekt Caritas Polska jest  tym roku z ramienia Komisji Episkopatu Polski animatorem Czasu dla Stworzenia - międzynarodowego święta ekumenicznego, które łączy setki tysięcy chrześcijan w modlitwie i działaniach na rzecz ochrony środowiska naturalnego. Rozpoczyna się ono 1 września, w Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Stworzenia, a kończy 4 października, w dzień św. Franciszka.

Potrzebę działania na rzecz naszego wspólnego domu dostrzegamy wyraźniej niż kiedykolwiek wcześniej, dlatego szczególnego znaczenia nabiera Czas dla Stworzenia – ekumeniczne święto modlitwy i działania łączące ludzi dobrej woli. W tym roku jego animatorem tego czasu w Polsce jest z ramienia Komisji Episkopatu Polski jest projekt Caritas Polska.

Czas dla Stworzenia to międzynarodowe święto ekumeniczne, które łączy setki tysięcy chrześcijan w modlitwie i działaniach na rzecz ochrony środowiska naturalnego. Rozpoczyna się ono 1 września, w Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Stworzenia, a kończy 4 października, w dzień św. Franciszka. Czas dla Stworzenia to również wezwanie do budowania świadomej więzi z przyrodą, do bycia lepszymi dla siebie nawzajem, do przemian i do porzucenia konsumpcyjnego stylu życia. Papież Franciszek oficjalnie zaprosił do udziału w wydarzeniach związanych z tym świętem, tak abyśmy „pogłębili swoją wiarę w Boga Stwórcę i zjednoczyli się w sposób szczególny na modlitwie i w działaniach na rzecz ochrony wspólnego domu”. Animację tegorocznego Czasu dla Stworzenia Komisji Episkopatu Polski powierzyła projektowi Caritas Laudato si.

10 000 paczek do parafii w Polsce

W ramach Czasu dla Stworzenia projekt Caritas Laudato si przygotował specjalną przesyłkę do ok. 10 tysięcy parafii w Polsce. W paczce można znaleźć przygotowane przez Caritas wydanie encykliki Laudato si: prosta szata graficzna, szary i nielakierowany papier, poszerzony margines na notatki. Kolejnym elementem przesyłki są „pocztówki z projektów” czyli najlepsze inicjatywy lokalne spośród 300 jakie już wydarzyły się w Polsce. Można się z nich dowiedzieć m.in. jak zrobić słoik św. Franciszka lub wirydarz ziół albo zrewitalizować teren wokół szkoły.

Kluczowym elementem przesyłki jest specjalne eko wydanie kwartalnika „Caritas”.  Eko kwartalnik to 116 stron ekologicznej wiedzy, przeplecionej gotowymi materiałami do rozważań i inspiracji oraz pomysłami na wydarzenia, które można zrealizować w lokalnych wspólnotach. Do lektury wprowadza wywiad z arcybiskupem Stanisławem Gądeckim poświęcony obecności tematu ekologii integralnej w Kościele.

„Marzymy o tym, aby w Kościele działo się dużo więcej w temacie ekologii. Przygotowaliśmy dla każdej wspólnoty, parafii i szkoły specjalne materiały. Gotowe plakaty do wywieszenia w parafialnych gablotach i gazetkach szkolnych, materiały liturgiczne do mszy w duchu Laudato si, propozycje konkretnych działań takich jak podzielnik– mówi br. Cordian Szwarc OFM, Animator Krajowy projektu Caritas Laudato si.

„Dzięki tym propozycjom parafianie będą mogli zacząć się wymieniać dobrami zamiast je wyrzucać, zrobić warsztaty wspólnego gotowania w duchu zero waste, zorganizować Niedzielę św. Franciszka albo wspólne czytanie encykliki” – mówi Dominika Chylewska z projektu Caritas Laudato si

Do przesyłki Caritas Laudato Si wprowadzają dwa listy – od bp. Wiesława Szlachetki, przewodniczącego Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski, zachęcający do włączania się w aktywne obchody Czasu dla Stworzenia, oraz od ks. Marcina Iżyckiego, zapraszający do działania razem z Caritas i korzystania z proponowanych w kwartalniku materiałów.

Caritas zachęca duchownych, wolontariuszy, lokalne wspólnoty, katechetów i wszystkich chcących włączyć się w Czas dla Stworzenia do korzystania z materiałów zawartych w kwartalniku, które dostępne są również on-line, na stronie laudatosi.caritas.pl. Materiały będą przez cały wrzesień systematycznie uzupełniane.

DATA PUBLIKACJI: 2021-09-01 » Pozostałe aktualności
» Caritas_3_2021.pdf [15.24 MB]