Pierwsze legitymacje Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji Krakowskiej
5 lutego 2006 r. o godz. 11.00 w kaplicy Pałacu Arcybiskupów Krakowskich (ul. Franciszkańska 3) zostanie odprawiona Msza Św. z udziałem przedstawicieli Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Eucharystię będzie sprawował ks. abp Stanisław Dziwisz, który obejmuje dzieła Caritas szczególną troską. Po Mszy Św. zostaną wręczone członkom SKC pierwsze legitymacje, które formalnie są potwierdzeniem przynależności każdego ucznia do Szkolnego Koła i struktur Caritas Archidiecezji. Honorową legitymację oznaczoną numerem 1 otrzyma sam Metropolita. Następnie legitymacje otrzyma 170 uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

W archidiecezji krakowskiej działa już 30 Szkolnych Kół Caritas. Ich tworzenie rozpoczęło się w ubiegłym roku. Szkolne Koła w tym momencie skupiają ok. 1500 wolontariuszy Caritas. Organizacja ta ma na celu uczyć i wychowywać do miłości, dobroci, dzielenia się z innymi i pobudzać w młodych ludziach wyobraźnię miłosierdzia. Członkowie Szkolnych Kół biorą udział w akcjach Caritas, a także podejmują różne inicjatywny pomocy w swoim otoczeniu.

Na uroczystości będą obecni także opiekunowie (nauczyciele), asystenci kościelni (kapłani, którzy koncelebrować będą Mszę Św. wraz z Księdzem Arcybiskupem) oraz dyrektorzy szkół.

Koordynatorem SKC i wolontariatu w diecezji jest ks. Tomasz Pilarczyk, który serdecznie zaprasza do współpracy pozostałe szkoły, uczelnie, a także parafie.

DATA PUBLIKACJI: 2006-02-02 » Pozostałe aktualności