77. Tydzień Miłosierdzia

11 kwietnia 2021 r., w Święto Miłosierdzia Bożego, rozpoczyna się 77. Tydzień Miłosierdzia pod hasłem „Jesteśmy wezwani do miłosierdzia”.

"Miłosierdzie Boże znajduje swoje odzwierciedlenie w miłosierdziu ludzi" - przypominał Jan Paweł II w 2002 roku, podczas swojej ostatniej pielgrzymki do ojczyzny, kiedy też dokonał aktu zawierzenia Świata Bożemu Miłosierdziu.

Historia obchodów Tygodnia Miłosierdzia rozpoczęła się 23 lutego 1937 r., kiedy na pierwszym ogólnopolskim zjeździe dyrektorów diecezjalnych Caritas podjęto decyzję o zorganizowaniu Dni Miłosierdzia. Przed II wojną światową w ich obchody włączały się środowiska religijne, władze państwowe i lokalne. Po II wojnie światowej pomysł podjęto ponownie. Tydzień Miłosierdzia w tym czasie był obchodzony w pierwszym tygodniu października.

Od 2013 r. Tydzień Miłosierdzia rozpoczyna się w Kościele katolickim w Polsce w Niedzielę Bożego Miłosierdzia, czyli tydzień po Wielkanocy. Dzień ten jest również świętem patronalnym Caritas.

„Nasi wolontariusze na nowo rozniecają płomień nadziei w miejscach, gdzie ta nadzieja przygasa. Budzi do refleksji i inspiruje do działania ich codzienna służba niesienia pomocy ubogim, bezdomnym, chorym, starszym, niepełnosprawnym, migrantom i uchodźcom oraz wszystkim poszkodowanym. Rozpalany w ten sposób płomień nadziei sprawia, że można się przy nim ogrzać i zobaczyć, że miłość jest silniejsza niż śmierć” – napisał przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski bp Wiesław Szlachetka o działalności Caritas w Słowie na tegoroczną Niedzielę Miłosierdzia, którego pełny tekst publikujemy w załączniku.

Rozważania na Tydzień Miłosierdzia przygotowuje co roku Komisja Charytatywna Konferencji Episkopatu Polski. Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim budzenie wrażliwości na potrzeby bliźnich. Zapraszamy do zapoznania się z nimi – również publikujemy w załączniku.

DATA PUBLIKACJI: 2021-04-11 » Pozostałe aktualności
» Rozważania na Tydzień Miłosierdzia 2021.docx [0.03 MB]
» SŁOWO PRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI CHARYTATYWNEJ KONFERENCJI EPISKOPATU POLSKI NA NIEDZIELĘ MIŁOSIERDZIA.docx [0.01 MB]
Wielkanocna Akcja Caritas