Album dobrych wspomnień
"Pierwszy raz o księdzu Karolu Wojtyle usłyszałam w rodzinnym domu od mamy i babci, jako 5–letnia dziewczynka, pamiętam też jak pierwszy raz zobaczyłam księdza Karola podczas niedzielnej mszy świętej. (…) Ksiądz Karol do Niegowici przyjechał z małą walizeczką. Pamiętam jak mama z babcią mówiły, że parafianki postanowiły przygotować księdzu wyprawkę w postaci poduszek, pierzyny i pościeli, aby ksiądz nie zamarzł na wikarówce, po której w dużej części hulał wiatr (było to wynikiem zniszczeń wojennych). Ksiądz Wojtyła bardzo się ucieszył i podziękował, a następnego dnia wyprawkę podarował ubogiej wdowie z gromadką drobnych dzieci.”

Wspomnienie p. Janiny Stankiewicz z Tenczyna to jedna z prac, które napłynęły na konkurs „Album dobrych wspomnień”, zorganizowany przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Trwałym owocem konkursu będzie strona internetowa ze wspomnieniami seniorów o papieżu, która właśnie powstaje.

Konkurs literacki „Album dobrych wspomnień” został zorganizowany w 2020 r. w ramach programu „Senior Caritas” z okazji 100-lecia urodzin św. Jana Pawła II. Konkurs przeznaczony był dla seniorów 60 + i polegał na przywoływaniu wspomnień związanych ze spotkaniem z Janem Pawłem II. Podczas przygotowywania prac rozwinęła się współpraca międzypokoleniowa. W korzystaniu z komputera oraz poczty elektronicznej pomagali seniorom młodzi wolontariusze lub wnuki.

Celem konkursu było przybliżenie młodym postaci św. Jana Pawła II poprzez rodzinne wspomnienia, aktywizacja seniorów i odwrócenie ich uwagi od pandemii koronawirusa. Na konkurs wpłynęło 80 prac pisemnych. Komisja, kierując się Regulaminem Konkursu, przyznała 3 nagrody i 15 wyróżnień.

Konkurs ubogaciły dwie piękne prace plastyczne, przedstawiające patrona konkursu św. Jana Pawła II, wykonane przez uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej w Odrowążu - Jolantę Harkabuz i Krzysztofa Majchrowicza.

Każdy uczestnik konkursu otrzymał pamiątkowy album wydany z okazji stulecia urodzin świętego Jana Pawła II, natomiast laureaci zostali nagrodzeni obrazami ze srebra oraz książkami.

Nagrodzeni seniorzy:

I miejsce – Danuta Biedrończyk z Tenczyna

II miejsce – Jadwiga Dziurdzia z Krakowa

III miejsce – Stanisława Fryc z Nowej Wsi Szlacheckiej

Wyróżnieni seniorzy:

Alina Bywalec ze Spytkowic

Alina Hryciuk SM z Krakowa

Małgorzata Kieta z Krakowa

Rafał Kieta z Krakowa

Anna Kubic z Krakowa

Anna Kukułka z Tenczyna

Maria Lupa z Niedźwiedzia

Anna Materna z Sygneczowa

Halina Pająk z Sygneczowa

Stanisława Rapacz z Lubnia

Janina Stankiewicz z Tenczyna

Zofia Strug z Krakowa

Helena Studzińska z Tenczyna

Danuta Wąsik z Kaszowa

Stanisława Wolnicka z Krakowa

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom za podzielenie się swoimi wspomnieniami.

DATA PUBLIKACJI: 2021-02-23 » Pozostałe aktualności
Galeria aktualności