Czas Miłosierdzia - Caritas rozpoczyna akcję "Jałmużna Wielkopostna"
13 tysięcy kartonowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej Caritas rozesłała do parafii archidiecezji krakowskiej. Tam zajmą się nimi głównie katecheci, przekazując je dzieciom i tłumacząc sens akcji. „Wielki Post – mój mały dar” – napis na skarbonce przypomina dzieciom o tym, że wielkopostne wyrzeczenie może być równocześnie pomocą potrzebującym.

Akcja ma przede wszystkim charakter edukacyjny, chociaż przynosi konkretne owoce. Najlepiej, jeśli dzieci wiedzą, że zebrane pieniądze zostaną przekazane na konkretny, zrozumiały dla nich cel, na przykład rehabilitację chorego kolegi ze szkoły, zakup leków lub węgla samotnej, starszej osobie z terenu parafii. Rozumieją jej sens i dzięki temu uczą się dzielenia z potrzebującymi.

„Dużo bardziej są im potrzebne te pieniądze niż nam, bo my jesteśmy zdrowi, a starsi ludzie są często chorzy i potrzebują pieniędzy na leki” – mówi Julka ze Szkolnego Koła Caritas w Wieliczce.

Akcja będzie prowadzona przez cały okres Wielkiego Postu. Finał zbiórki odbędzie się 11 kwietnia, w Niedzielę Miłosierdzia.

Zachęcamy także osoby dorosłe do włączenia się w czasie Wielkiego Postu w pomoc potrzebującym seniorom, osobom chorym i niepełnosprawnym. Przygotowanie do Świąt Wielkanocnych poprzez post, modlitwę i jałmużnę to wielowiekowa tradycja.

Ofiary na pomoc potrzebującym można przekazywać na konto Caritas: Bank Spółdzielczy Rzemiosła Kraków nr 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001

lub przez naszą stronę www: https://www.krakowcaritas.pl/ofiara.php

Caritas Polska prowadzi akcję „Jałmużna Wielkopostna” już od 15 lat wspólnie z partnerami z innych kościołów chrześcijańskich: Eleos Kościoła Prawosławnego, Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego i Diakonią Kościoła Ewangelicko-Reformowanego.

DATA PUBLIKACJI: 2021-02-17 » Pozostałe aktualności