Podsumowaliśmy świąteczną pomoc najuboższym

Nie można było zrobić przedświątecznej zbiórki żywności i tradycyjnej wigilii, ale pomoc i tak trafiła do potrzebujących.

Z powodu pandemii krakowska Caritas nie mogła zorganizować 24 grudnia tradycyjnej Wigilii, która co roku gromadziła niemal tysiąc osób bezdomnych, najuboższych i samotnych. Dostali gorącą zupę grzybową i smażonego karpia z kapustą na wynos oraz paczki z żywnością. Tego dnia Caritas wydała 920 paczek, w których były pierogi z kapustą i grzybami, chałka, konserwy mięsne i rybne, słodycze, margaryna do smarowania pieczywa, zupy typu „gorący kubek” grzybowa i pomidorowa, napój, kakao, kawa i herbata.

Do każdej paczki dołączyliśmy ręcznie robioną kartkę świąteczną z życzeniami, nadesłaną do Caritas po apelu o przesyłanie kartek jako wyrazu solidarności z osobami w trudnej sytuacji materialnej. Ponad dwa tysiące takich kartek dotarło do biura Caritas od szkół, przedszkoli, świetlic środowiskowych, harcerzy i osób prywatnych, również chorych i niepełnosprawnych.

Gorąca zupa grzybowa była wydawana w Kuchni św. Brata Alberta, którą Caritas prowadzi przy ul. Dietla 48 w Krakowie. W tym samym czasie, między godz. 12.00 a 14.00, przed Starą Zajezdnią Kraków by DeSilva przy ul. św. Wawrzyńca 12 w Krakowie, którą właściciel w ostatnich latach udostępniał bezpłatnie na Wigilie dla bezdomnych i ubogich, były wydawane paczki świąteczne oraz smażony karp z kapustą i pieczywem, także na wynos, dar gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska. Paczki pakowali i wydawali wolontariusze: harcerze z ZHP i ZHR, młodzież z OHP, wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas i inni. Dołączył do nich krakowski biskup nominat Robert Chrząszcz, który jeszcze niedawno pracował w Brazylii posługując m.in. wśród ubogich mieszkańców faveli.

Wigilię organizowaną przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej dofinansowała Gmina Miejska Kraków oraz Wojewoda Małopolski. Głównym Partnerem był Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros.

Dodatkowe 100 paczek Kuchnia św. Brata Alberta wydała potrzebującym przed Nowym Rokiem, a wcześniej w listopadzie także przygotowała dla nich 100 paczek.

Ok. 25 000 zł przekazali krakowskiej Caritas ofiarodawcy w odpowiedzi na apel o świąteczną pomoc dla najuboższych. Dzięki tym środkom oraz darowiznom rzeczowym ponad 200 dużych, kilkunastokilogramowych paczek z żywnością i środkami czystości pracownicy Caritas zawieźli do domów potrzebujących seniorów. Do paczek dołączyliśmy też kartki z życzeniami świątecznymi.

Niektóre parafie zorganizowały zbiórkę żywności z ograniczoną liczbą wolontariuszy w małych sklepach albo wystawiły kosze na żywność w przedsionkach kościołów, starając się jak co roku zapewnić pomoc najuboższym.

Za wszystkie dary finansowe i rzeczowe, za dar czasu i zaangażowania, za włączenie się w pomoc samorządu i Urzędu Wojewódzkiego, za dobre słowo dla potrzebujących gorąco wszystkim dziękujemy! Dzięki Wam najubożsi mogli z większą nadzieją przeżyć Święta.

Zdjęcie z wigilii: fot. Adam Wojnar.

DATA PUBLIKACJI: 2021-01-12 » Pozostałe aktualności
Galeria aktualności