Gorący posiłek na wynos i paczki dla najuboższych w Wigilię
Z powodu pandemii i zakazu zgromadzeń krakowska Caritas nie może zorganizować tradycyjnej Wigilii dla najuboższych, która co roku gromadziła niemal tysiąc osób bezdomnych, najuboższych i samotnych. Caritas przygotowuje dla nich gorącą zupę grzybową i paczki z żywnością.

W paczce znajdą się pierogi z kapustą i grzybami gotowe do spożycia, chałka, konserwy mięsne i rybne, ciastka, cukierki i czekolada, margaryna do smarowania pieczywa, zupy typu „gorący kubek” grzybowa i pomidorowa, napój, kakao, kawa i herbata. Do każdej paczki trafi też ręcznie robiona kartka świąteczna. Caritas zaapelowała o przesyłanie kartek ze świątecznymi życzeniami jako wyrazu solidarności z osobami w trudnej sytuacji materialnej. Ponad dwa tysiące takich kartek dotarło do biura Caritas od szkół, przedszkoli, świetlic środowiskowych, harcerzy i osób prywatnych, również chorych i niepełnosprawnych.

Gorąca zupa grzybowa będzie wydawana w godz. 12.00 – 14.00 w Kuchni św. Brata Alberta, którą Caritas prowadzi przy ul. Dietla 48 w Krakowie. W tym samym czasie, między godz. 12.00 a 14.00, przed Starą Zajezdnią Kraków by DeSilva przy ul. św. Wawrzyńca 12 w Krakowie, czyli miejscem, które właściciel w ostatnich latach udostępniał bezpłatnie na Wigilie dla bezdomnych i ubogich, będą wydawane paczki świąteczne oraz smażony karp z kapustą i pieczywem, także na wynos, dar gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska.

Paczki już 23 grudnia pakować będzie jak co roku armia wolontariuszy: harcerze z ZHP i ZHR, młodzież z OHP, wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas oraz osoby „niezrzeszone”, które po prostu chcą podarować trochę swojego czasu potrzebującym. 24 grudnia będą kończyć pakowanie paczek i wydawać je potrzebującym.

Zadanie realizowane przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej, dofinansowane ze środków Gminy Miejskiej Kraków oraz Wojewody Małopolskiego.

Głównym Partnerem jest Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros

DATA PUBLIKACJI: 2020-12-22 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas