Świeca Caritas na pomoc dzieciom

Od niedzieli 29 listopada przez cały Adwent trwać będzie Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Niech i w tym trudnym roku świeca Caritas stanie na Waszym wigilijnym stole, jako symbol wsparcia najbardziej bezbronnych ofiar biedy i złego losu.

Ofiary za świece zostaną przeznaczone na finansowanie wakacyjnego wypoczynku, posiłków, wsparcie dzieci w rehabilitacji i leczeniu, pomoc rodzinom w kryzysowych sytuacjach i konieczne remonty placówek służących dzieciom, prowadzonych przez krakowską Caritas.

Krakowska Caritas przygotowała około 170 000 świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Są dostępne jak zwykle w kościołach. Pandemia sprawiła, że chodzi do nich teraz bardzo mało osób, ale mamy nadzieję, że świece dotrą na wigilijne stoły. Liczymy na solidarność i pomysłowość mieszkańców Małopolski.

Świece można też znaleźć w Księgarni św. Stanisława przy ul. Wiślnej 12A w Krakowie. Niestety, na Rynku Głównym nas nie będzie, bo Kiermasz Świąteczny został odwołany. Zapas świec jak zwykle jest dostępny w biurze Caritas przy ul. Ossowskiego 5 w Krakowie, więc gdyby ktoś potrzebował, prosimy o kontakt telefoniczny: 12 637 07 12.

W tym roku 10 groszy, uzyskanych dzięki każdej z wigilijnych świec rozprowadzanych w parafiach, zostanie przeznaczone na wsparcie dzieci z krajów Bliskiego Wchodu dotkniętych konfliktami zbrojnymi.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom zostało zapoczątkowane przez Caritas w 1994 r. Co roku, podczas adwentu, świece są rozprowadzane w parafiach w całej Polsce. Od blisko 20 lat akcja ma charakter ekumeniczny. Obecnie jest prowadzona przez Caritas wspólnie z Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, Diakonią Kościoła Ewangelicko-Reformowanego oraz Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia Eleos. Od początku nawiązuje do idei pustego miejsca przy stole. Światło świecy przypomina Polakom, że na naszą pomoc czekają ci, którzy nas potrzebują.

DATA PUBLIKACJI: 2020-11-28 » Pozostałe aktualności
Wielkanocna Akcja Caritas