XVIII Zbiórka Żywności Caritas 25 i 26 września
W dniach 25 – 26 września odbędzie się XVIII Ogólnopolska Zbiórka Żywności, organizowana zamiast wiosennej zbiórki, która została odwołana z powodu epidemii. Zbiórka odbędzie się w piątek w godz. 15.00 – 19.00 oraz w sobotę w godz. 10.00 - 19.00. Wolontariusze będą zbierać do oznaczonych koszy artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia, takie jak cukier, mąka, ryż, makaron, herbata, kawa, olej, słodycze.

Zbiórka będzie jednak inna niż poprzednie. Z powodu pandemii zgłosiło się mniej parafii i mniej wolontariuszy. Większość naszych wolontariuszy w parafiach to seniorzy, najbardziej narażeni na ciężki przebieg choroby. Z kolei rodzice często nie zgadzają się na udział w zbiórce niepełnoletnich członków Szkolnych Kół Caritas. Poza tym sytuacja może się nagle zmienić, kiedy jakaś miejscowość znajdzie się w „czerwonej” strefie. Spodziewamy się, że zbiórka odbędzie się w około 40 sklepach, m.in. w Krakowie, Nowym Targu, Kalwarii Zebrzydowskiej, Tenczynku, Węgrzcach Wielkich.

Parafie, które zdecydowały się na organizowanie zbiórki w sklepach prosimy o zachowanie środków ostrożności, pozostałe prosimy o zorganizowanie innej formy zbiórki, na przykład wystawienie koszy w przedsionku kościoła. Mamy nadzieję, że zbiórka pozwoli przygotować pomoc żywnościową dla najuboższych.

W poprzednich zbiórkach żywności organizowanych przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej brało udział około tysiąc wolontariuszy, dyżurujących w prawie stu sklepach. Dzięki wolontariuszom z Parafialnych Zespołów Caritas, Parafialnych Zespołów Charytatywnych i Szkolnych Kół Caritas oraz oczywiście dzięki zaangażowaniu darczyńców na przedświątecznych zbiórkach udawało się pozyskać około 20 ton żywności z długim okresem przydatności do spożycia, która po podliczeniu, posegregowaniu i podzieleniu na świąteczne paczki trafiała do najuboższych rodzin.

Prosimy: jeśli zobaczysz plakaty zbiórki żywności, dorzuć do kosza coś, co sprawi radość i pomoże przetrwać trudny czas ubogiemu.

DATA PUBLIKACJI: 2020-09-18 » Pozostałe aktualności