Tornister pełen uśmiechów
Po raz kolejny krakowska Caritas uczestniczy w ogólnopolskiej akcji „Tornister pełen uśmiechów”, mającej na celu wyposażenie w przybory szkolne dzieci z ubogich rodzin. Ze względu na pomoc, którą otrzymują dzieci w Polsce, postanowiliśmy, że zebrane przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej artykuły szkolne przekażemy dzieciom zza naszej wschodniej granicy. Przybory szkolne można przynosić do biura Caritas w Krakowie, ul. Ossowskiego 5.

W odpowiedzi na kryzys związany z epidemią koronawirusa, w tym roku akcja została rozszerzona o działania związane z zapewnieniem dzieciom dostępu do komputerów niezbędnych do nauki zdalnej. Caritas Polska przekazała krakowskiej Caritas 9 laptopów, które trafią do świetlic środowiskowych prowadzonych przez Caritas w Tenczynku, Krakowie i Wieliczce. Tam dzieci nie tylko będą mogły korzystać z komputerów na miejscu, ale także wypożyczać sprzęt do nauki on-line, np. w czasie epidemii.

Przekazane do naszej Caritas przybory szkolne trafią do dzieci na Ukrainie za pośrednictwem księży i sióstr zakonnych tam pracujących. Potwierdzają oni ogromną potrzebę pomocy tamtejszym mieszkańcom. Chociaż na terenie zachodniej Ukrainy nie są prowadzone działania wojenne, to jednak mieszkańcy doświadczają biedy wywołanej ogólną sytuacją w kraju.

Przybory szkolne i zabawki przyniosły też do biura Caritas dwie młode pary, które poprosiły gości weselnych o przekazanie ich zamiast kwiatów. Nowożeńcom życzymy Bożego błogosławieństwa i wielu szczęśliwych lat wspólnego życia.

DATA PUBLIKACJI: 2020-08-18 » Pozostałe aktualności