16 sierpnia Dniem Solidarności z mieszkańcami Bejrutu
Zwracam się z gorącym apelem, aby niedziela 16 sierpnia br. stała się Dniem solidarności z mieszkańcami Bejrutu – napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w Apelu o pomoc dla mieszkańców stolicy Libanu.

Przewodniczący Episkopatu wezwał, aby we wszystkich kościołach i kaplicach w Polsce, w modlitwie powszechnej dodać wezwanie za żywe i zmarłe ofiary tragedii. Poprosił także, aby tego dnia, przed wszystkimi kościołami i kaplicami w Polsce, po wszystkich Mszach Świętych zorganizować zbiórkę środków finansowych, które zostaną przekazane na rzecz poszkodowanych za pośrednictwem Caritas Polska.

Pomoc dla pogrążonych w żałobie mieszkańców Libanu uruchomiła Caritas Polska, przesyłając 100 tys. zł z własnych środków na pomoc dla poszkodowanych wskutek eksplozji. Środki te przeznaczone będą na dystrybucję żywności dla poszkodowanych oraz pomoc medyczną ofiarom. Za koordynację działań na miejscu będą odpowiedzialni pracownicy Caritas Liban.

Akcję pomocy dla mieszkańców Bejrutu można wesprzeć, przekazując darowiznę na stronie www.caritas.pl/bejrut lub wysyłając SMS o treści BEJRUT pod numer 72052 (koszt 2,46 zł).

Pomoc dla ofiar tragedii w Bejrucie można przekazywać na konto:

58 8589 0006 0000 0011 1197 0001 z dopiskiem "LIBAN"

DATA PUBLIKACJI: 2020-08-08 » Pozostałe aktualności