Pomoc dla powodzian

W ostatnich dniach nasza diecezja została po raz kolejny doświadczona lokalnymi powodziami i podtopieniami. Jak w poprzednich latach Caritas Archidiecezji Krakowskiej przychodzi z konkretną pomocą osobom poszkodowanym przez powódź.

Zwracamy się do księży proboszczów parafii, które zostały dotknięte tą klęską, aby jak najszybciej poinformowali swoich parafian o możliwości ubiegania się o pomoc ze strony Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Zasady udzielania tej pomocy są następujące:

- Pomagamy tylko osobom (rodzinom), którym zostały zalane pomieszczenia mieszkalne.

- Przyznaną kwotę można będzie wydatkować na zakup materiałów budowlanych i wykończeniowych związanych z remontem domu, na zakup zniszczonych mebli oraz tylko dużego zniszczonego przez wodę AGD (pralka, lodówka, kuchenka gazowa).

- Pomoc będzie przyznawana na podstawie złożonego w Biurze Caritas wypełnionego wniosku, opieczętowanego i podpisanego przez księdza proboszcza. Wzór wniosku jest dostępny w załączniku. Złożenie wniosku jest równoważne z przyjęciem wszystkich zasad związanych z obowiązkiem rozliczenia przyznanej pomocy w formie wskazanej przez Caritas.

Istnieje także możliwość wypożyczenia osuszaczy i myjek ciśnieniowych. Również ten sprzęt wypożyczamy tylko osobom prywatnym do mycia i osuszania pomieszczeń mieszkalnych. Zainteresowanych prosimy o kontakt.

W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości należy kontaktować się z biurem Caritas.

DATA PUBLIKACJI: 2020-06-29 » Pozostałe aktualności
» powodz_wniosek.docx [0.02 MB]