Warsztaty POPŻ wracają

Powoli i ostrożnie rozpoczynamy realizację warsztatów związanych z realizacją Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Po ogłoszeniu stanu epidemii realizowanie działań towarzyszących zostało zawieszone. Teraz, z zachowaniem koniecznych środków ostrożności, wznawiamy warsztaty.

Na początek planujemy realizację 3 warsztatów kulinarnych pt. „Gotuj smacznie i zdrowo”. Odbędą się one na świeżym powietrzu, na terenie Punktu Socjalnego Caritas w Brzegach we wtorek 19 maja.

I - 9.00 - 10.30

II - 10.30 - 12.00

III - 12.00 - 13.30.

Równocześnie dla uczestników odbędą się także warsztaty szycia maseczek ochronnych i stosowania środków ochrony osobistej.

W czwartek 21 maja 2020  warsztat kulinarny „Gotuj smacznie i zdrowo”

odbędzie się w na terenie Środowiskowego Domu Samopomocy  w Skawinie, ul. Węgierska 5, w godz. 11.00 - 14.00.

W piątek 22 maja kolejne 3 warsztaty kulinarne pt. „Gotuj smacznie i zdrowo” odbędą się na terenie Punktu Socjalnego Caritas w Brzegach.

W poniedziałek 25 i wtorek 26 maja na terenie Punktu Socjalnego Caritas w Brzegach w godz. 9.00 - 13.00 odbędą się warsztaty kulinarne, zdrowego żywienia, niemarnowania żywności i ekonomiczne.

Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te są realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

DATA PUBLIKACJI: 2020-05-17 » Pozostałe aktualności