W niedzielę zaczyna się Tydzień Miłosierdzia

Niedziela Miłosierdzia Bożego to patronalne święto Caritas. W niedzielę zaczyna się także 76. Tydzień Miłosierdzia. Jego hasłem są słowa kard. S. Wyszyńskiego „Miłosierdziem budujemy Kościół Boży”.

Tegoroczne Święto Miłosierdzia Bożego spędzimy w domach, duchowo pielgrzymując do tak bliskiego nam Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. „Święto Miłosierdzia Bożego to także patronalne święto Caritas, która przez swoją posługę wypełnia misję uczniów Chrystusa. W tej misji uczestniczą wszyscy, którzy na różne sposoby wspierają ubogich, a także ci, którzy naśladują postawę dobrego Samarytanina, by ratować swoich bliźnich, których zdrowie i życie są zagrożone. To święto, ustanowione przez św. Jana Pawła II, zwyczajowo rozpoczyna Tydzień Miłosierdzia – czas, który jest wezwaniem do refleksji i bardziej uważnego rozejrzenia się wokół, by lepiej dostrzec tych, którzy szczególnie potrzebują naszej pomocy” - napisał bp Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski w słowie na Niedzielę Miłosierdzia.

Pamiętajmy w modlitwie o pracownikach, wolontariuszach, darczyńcach i podopiecznych Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

W załączniku publikujemy materiały przygotowane przez Caritas Polska na Tydzień Miłosierdzia.

DATA PUBLIKACJI: 2020-04-17 » Pozostałe aktualności
» 76TM_materialyLiturgiczne_fin.pdf [2.86 MB]