Zebraliśmy pieniądze na zakup respiratora!

Szpital im. Żeromskiego w Nowej Hucie, który jako pierwszy w Krakowie zmierzył się z epidemią COVID – 19, otrzymał 100 tysięcy złotych na zakup respiratora. Dziś Caritas Archidiecezji Krakowskiej przelała zebraną kwotę na konto szpitala.

Wpłaty na zakup respiratora dla krakowskiego szpitala były odpowiedzą na apel Caritas, ogłoszony 24 marca. Oprócz pomocy najuboższym i seniorom Caritas postanowiła wtedy włączyć się w pomoc placówkom służby zdrowia, które prosiły o wsparcie. Ogłoszona zbiórka cieszyła się dużym zainteresowaniem i w trochę ponad tydzień darczyńcy przekazali na konto Caritas 100 000 zł.

Gorąco dziękujemy wszystkim, którzy ufundowali ten cenny sprzęt dla szpitala za pośrednictwem naszej Caritas.

Akcja trwa nadal, bo epidemia zatacza coraz szersze kręgi, a kolejne szpitale czekają na pomoc. Nie wiadomo, ile kto i kiedy znajdzie się w potrzebie. Ta akcja może być na wagę życia. Zachęcamy do włączenia się w zbiórkę.

Wpłat można dokonywać na konto Caritas Archidiecezji Krakowskiej: 58 8589 0006 0000 0011 1197 0001 z dopiskiem RESPIRATOR lub online poprzez naszą stronę internetową.

W odpowiedzi na zgłoszenia o potrzebach szpitali Caritas Polska ogłosiła projekt "Wdzięczni Medykom". Jest on odpowiedzią na potrzeby zgłaszane Caritas Polska przez szpitale i personel medyczny w związku z epidemią koronawirusa w Polsce. Zbiórka skierowana jest zarówno do darczyńców indywidualnych, jak i podmiotów instytucjonalnych i biznesu.

Więcej o projekcie można znaleźć TUTAJ

#WdzięczniMedykom

DATA PUBLIKACJI: 2020-04-03 » Pozostałe aktualności