Biedronka pomaga najuboższym seniorom
250 starszych osób w bardzo trudnej sytuacji finansowej z naszej diecezji otrzyma pomoc w ramach programu „Na codzienne zakupy”, finansowanego przez  Fundację Biedronki.

Uczestnikami programu są osoby powyżej 60. roku życia, o bardzo niskich dochodach, najczęściej mieszkające samotnie w małych miejscowościach. Dodatkowymi kryteriami są choroby, niepełnosprawność i wydarzenia losowe. Seniorów do programu zgłaszają pracownicy placówek Caritas działających na terenie archidiecezji, którzy na co dzień mają kontakt z osobami starszymi, chorymi i niepełnosprawnymi oraz wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas.

Seniorzy będą mogli skorzystać z kart przedpłaconych pozwalających na zrobienie zakupów w sklepach sieci Biedronka za kwotę 100 lub 150 zł miesięcznie. Kartą płaci się w kasie Biedronki za zakupy, jest to wiec bardzo wygodna i dyskretna forma pomocy, a dodatkowo senior może wybrać sobie z asortymentu sklepu, co chce i co jest mu najbardziej potrzebne. Nie można tylko kupować alkoholu, papierosów, produktów dla zwierząt, tekstyliów oraz artykułów przemysłowych. Każdym zgłoszonym uczestnikiem będzie się opiekować wolontariusz Caritas, który w razie potrzeby pomoże mu zrobić zakupy.

Program będzie trwać 10 miesięcy, do końca stycznia 2021. W skali całego kraju pomoc otrzyma około 10 tysięcy osób. Fundacja Biedronki postanowiła włączyć projekt „Na Codzienne Zakupy” w kampanię parasolową Caritas Polska #PomocDlaSeniora, przekazując 15 milionów złotych na wsparcie dla najstarszych.

DATA PUBLIKACJI: 2020-04-01 » Pozostałe aktualności