Bezdomni, ubodzy i samotni spotkali się na wigilii
Cudowne wydarzenie, które sprawiło, że świat stał się inny – lepszy, bo bliższy Panu Bogu, a jednocześnie lepszy, także dlatego, że ludzie, zwłaszcza w pamiątkę Narodzin Pana Jezusa chcą być razem, chcą dzielić się swoim sercem, chcą wyrażać to, co dobre i piękne w ich sercach – mówił abp Marek Jędraszewski podczas tradycyjnej wigilii dla osób bezdomnych, ubogich i samotnych przygotowywanej przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Wigilijne spotkanie odbyło się wczesnym popołudniem 24 grudnia w Starej Zajezdni w Krakowie przy ul. św. Wawrzyńca 12. Wzięło w nim udział 800 osób, a w przygotowaniu Wigilii i w obsłudze stołów pomagało kilkudziesięciu wolontariuszy.

Po odczytaniu Ewangelii o narodzeniu Jezusa, abp Marek Jędraszewski podkreślił wyjątkowość tego, co stało się ponad 2 tys. lat temu w Betlejem. – Cudowne wydarzenie, które sprawiło, że świat stał się inny – lepszy, bo bliższy Panu Bogu, a jednocześnie lepszy, także dlatego, że ludzie, zwłaszcza w pamiątkę Narodzin Pana Jezusa chcą być razem, chcą dzielić się swoim sercem, chcą wyrażać to, co dobre i piękne w ich sercach. W chwili, kiedy łamią się białym opłatkiem, wyrażają to, co w nas najszlachetniejsze i najcudowniejsze, a co jest odblaskiem wielkiej miłości, którą obdarzył nas Bóg dając nam swojego Syna – mówił metropolita krakowski.

– Niech Święta Bożego Narodzenia będą pełne pokoju i radości. A zbliżający się nowy rok niech będzie rokiem pod każdym względem szczęśliwym, bogatym we wszelką pomyślność, przede wszystkim w dobre zdrowie. Niech Pan Bóg wam błogosławi – złożył życzenia zebranym na wigilii abp Marek Jędraszewski.

Metropolita krakowski pobłogosławił opłatki, którymi przełamali się zebrani w Starej Zajezdni. Do świątecznego stołu podano tradycyjne potrawy: barszcz z uszkami, smażonego karpia z ziemniakami i surówką z kapusty, kluski z makiem, a także owoce, ciasto i napoje.

Każdy uczestnik wychodząc otrzymał paczkę z żywnością, a w niej dwie konserwy mięsne, konserwę rybną, cukier, chałkę, masło roślinne, ciastka, kakao, herbatę, jabłka i czekoladę.

O świąteczny wystrój stołów zadbały dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, przygotowując stroiki i kartki z życzeniami świątecznymi dla uczestników.

Wigilię obsługiwała armia wolontariuszy: Siostry Albertynki, harcerze z ZHP i ZHR, wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas, a także liczna grupa osób „niezrzeszonych”, które po prostu chcą podarować trochę swojego czasu potrzebującym.

Świąteczne potrawy przygotowano w Kuchni św. Brata Alberta. Pomagała w tym m.in. młodzież z opiekunami z Ochotniczych Hufców Pracy.

Wigilię pomaga sfinansować krakowski MOPS oraz Wojewoda Małopolski. Głównym sponsorem jest firma Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros, która dostarcza część żywności i jednorazowe naczynia. Właściciel Starej Zajezdni bezpłatnie użyczył sali na wigilię.

Tradycyjnie już wspólne kolędowanie poprowadziła Maria Lamers, krakowska wokalistka, poetka i kompozytorka.

Gorąco dziękujemy wszystkim, którzy pomogli zorganizować to świąteczne spotkanie dla potrzebujących.

DATA PUBLIKACJI: 2020-01-02 » Pozostałe aktualności