Jutro wigilia dla bezdomnych, ubogich i samotnych
W sobotę wolontariusze spakowali 900 paczek świątecznych dla uczestników wigilii. Dziś trwa ustawianie stołów i krzeseł. Równocześnie w Kuchni św. Brata Alberta przygotowywane są świąteczne potrawy. Jutro od 9.00 rano wolontariusze będą nakrywać stoły. Od 13.45 będziemy witać uczestników wigilii, którą o 14.30 rozpocznie modlitwą metropolita krakowski ks. abp Marek Jędraszewski.

Po tradycyjnym przełamaniu się opłatkiem uczestnicy zasiądą do świątecznych stołów, na których będą na nich czekać tradycyjne potrawy: barszcz z uszkami, smażony karp z ziemniakami i surówką z kapusty, kluski z makiem, owoce, ciasto i napoje. Każdy uczestnik wychodząc otrzyma paczkę z żywnością, a w niej 2 konserwy mięsne, konserwę rybną, cukier, chałkę, masło roślinne, ciastka, kakao, herbatę, jabłka i czekoladę.

O świąteczny wystrój stołów zadbały dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas, przygotowując stroiki i kartki z życzeniami świątecznymi dla uczestników.

Wigilię obsługiwać będzie jak co roku armia wolontariuszy: Siostry Albertynki, harcerze z ZHP i ZHR, wolontariusze z Centrum Wolontariatu Caritas. Co roku przychodzą też osoby „niezrzeszone”, które po prostu chcą podarować trochę swojego czasu potrzebującym.

Przy przygotowaniu świątecznych potraw pomaga też młodzież z opiekunami z Ochotniczych Hufców Pracy.

Wigilię pomaga sfinansować krakowski MOPS oraz Wojewoda Małopolski. Głównym sponsorem jest firma Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros, która dostarcza część żywności i jednorazowe naczynia.

Tradycyjnie już wspólne kolędowanie poprowadzi Maria Lamers, krakowska wokalistka, poetka i kompozytorka.

Gorąco dziękujemy wszystkim, którzy poprzez dar swoich sił i środków pomogą przeżyć w świątecznej atmosferze wigilijny wieczór osobom bezdomnym, samotnym i ubogim.

Dziękujemy Właścicielowi Starej Zajezdni za bezpłatne użyczenie sali na wigilię.

Zadanie realizowane przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej, dofinansowane ze środków Gminy Miejskiej Kraków oraz Wojewody Małopolskiego.

Główny Partner:
Transgourment Sp. z o.o., właściciel sieci sklepów Selgros