Co byśmy zrobili bez wolontariuszy?

DZIĘKUJEMY WOLONTARIUSZOM!

Co byśmy zrobili bez wolontariuszy? To oni organizują akcje, zbiórki i dyżury w parafiach, segregują i pakują zebraną żywność, roznoszą paczki świąteczne chorym, przygotowują spotkania dla samotnych przed Świętami.

A na naszym podwórku? Spotykają się z seniorami, chorymi i niepełnosprawnymi w placówkach stałego i dziennego pobytu, organizują korepetycje dla dzieci, wysyłają paczki dla dzieci w Afryce i do ubogich na Ukrainie. Organizują wycieczki i zabawy dla dzieci, są opiekunami podczas kolonii i ferii, prowadzą Szkolne Koła Caritas. Pomagają w Kuchni św. Brata Alberta przygotować posiłki do Namiotu Spotkań na Światowy Dzień Ubogich i na Wigilię dla Bezdomnych, Ubogich i Samotnych, włączają się w zbiórki i kwesty na potrzebujących. W ramach wolontariatu pracowniczego pomagają w remontach i upiększaniu naszych placówek.

Długo by wymieniać. Bez Was, kochani, byłoby po prostu smutniej i bardziej szaro. Wszystkiego najlepszego nie tylko na dziś, Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, ale na każdy dzień!

DATA PUBLIKACJI: 2019-12-05 » Pozostałe aktualności