Rusza Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

W ramach 26. edycji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom Caritas Archidiecezji Krakowskiej przygotowała i dostarczyła do parafii ponad 160 000 małych i około 20 000 dużych świec, które – mamy nadzieję – znajdą się na wigilijnych stołach małopolskich rodzin. Każda zapalona świeca to dar, który trafi do dzieci w trudnej sytuacji życiowej. Będą to ufundowane obiady, wakacje, pomoc w leczeniu, wsparcie w placówkach, które prowadzimy.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w rozprowadzanie w parafiach świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom oraz wszystkim, którzy na swoich wigilijnych stołach postawią ten symbol solidarności z najbardziej bezbronnymi ofiarami ubóstwa. Oprócz parafii, świece można będzie znaleźć przez cały Adwent w Księgarni św. Stanisława w Krakowie przy ul. Wiślnej 12A, w sklepiku z dewocjonaliami „Dar Serca” przy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach, a także w dniach 14 – 20 grudnia na Kiermaszu Świątecznym na krakowskim Rynku Głównym.

Ofiary złożone za świece zostaną przeznaczone na pomoc dzieciom: zorganizowanie ferii i akcji wakacyjnej, pomoc dzieciom z rodzin w bardzo trudnej sytuacji finansowej oraz dofinansowanie placówek służących dzieciom. Złotówka z ofiary za każdą świecę rozprowadzoną przez parafię pozostaje do dyspozycji księży proboszczów na pomoc ubogim rodzinom.

Co roku 10 groszy z ofiary za każdą świecę przekazywane jest na zagraniczny projekt pomocy dzieciom. W tym roku będzie to pomoc dla dzieci w pogrążonej kryzysem humanitarnym Wenezueli. W ubiegłym roku udało się w ten sposób odbudować szkołę w syryjskim mieście Aleppo, zniszczoną na skutek działań wojennych.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to największa akcja Caritas w całej Polsce. W sumie Caritas diecezjalne przygotowały ok. 2 mln świec. Od blisko 20 lat akcja ma charakter ekumeniczny. Obecnie jest prowadzona przez Caritas wspólnie z Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, Diakonią Kościoła Ewangelicko-Reformowanego oraz Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia Eleos.

DATA PUBLIKACJI: 2019-11-29 » Pozostałe aktualności