Wyobraźnia miłosierdzia w Łapszach Niżnych
15 listopada s. Lidia – koordynator wolontariatu Caritas Archidiecezji Krakowskiej odwiedziła Szkolne Koło Caritas nr 58 w Łapszach Niżnych.

Szkolne Koło Caritas w Łapszach Niżnych działa od 2008 roku. Opiekunką Koła jest p. Barbara Kowalczyk – nauczycielka chemii i biologii. Koło liczy 25 uczniów. Realizują mnóstwo pomysłów związanych z pomocą bliźnim w potrzebie. M.in. od 2014 r. biorą udział w akcji „Adopcja na odległość”, wspierając szkołę w Piura w Peru. Organizują w ramach akcji „Pola Nadziei” słodki kiermasz oraz kwestę w szkole i przy kościele, a zebrane środki przekazują Fundacji im. Adama Worwy w Nowym Targu, która prowadzi bezpłatną wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego oraz organizuje pomoc psychologiczną dla chorych i ich rodzin.

„Odległość nie pozwala nam aktywnie brać udziału we wszystkich akcjach podejmowanych przez  Caritas w Krakowie, ale nawet tu, trochę dalej od stolicy Małopolski spełniamy swoją misję i  pozostajemy wierni idei jaka przyświeca działalności Szkolnych Kół Caritas” – mówi p. Barbara.

Swoją pracę wolontariusze pokazują na szkolnej gazetce na korytarzu oraz dokumentują w kronice.

Dziękujemy gorąco pani Barbarze za trud prowadzenia dzieci i młodzieży w duchu cywilizacji miłości, a młodym wolontariuszom za to, że poprzez swoje zaangażowanie są wspaniałymi „ambasadorami Caritas” na Spiszu.

DATA PUBLIKACJI: 2019-11-28 » Pozostałe aktualności
» [0.01 MB]