Spotkanie opiekunów i asystentów SKC
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

23 października 2019 r. w Krakowie odbyła się doroczna konferencja opiekunów i asystentów Szkolnych Kół Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Wzięło w niej udział ponad 40 osób.

Spotkanie odbyło się w centrum Krakowa, w Domu Prowincjalnym Sióstr Miłosierdzia przy ul. Warszawskiej 8. Lokalizacja blisko dworców kolejowego i autobusowego jest bardzo ważna dla opiekunów przyjeżdżających z różnych stron diecezji.

W programie znalazł się czas na wspólną modlitwę i posiłek, ale przede wszystkim na wymianę doświadczeń i zaktualizowanie informacji o działalności poszczególnych kół. Uczestnicy wysłuchali też dwóch konferencji. Temat „Regulamin SKC - dostosowanie do obecnego Prawa Oświatowego i zmienionej Ustawy o Systemie Oświaty” przybliżyła s. Lidia Lupa SM, koordynator ds. wolontariatu Caritas Archidiecezji Krakowskiej.

Konferencja „Jak trwać przy Jezusie w zabieganej codzienności” wygłosiła do uczestników s. Małgorzata Słomka SM. Siostra Małgorzata prowadzi Dom Rekolekcyjno- Wypoczynkowy w Piwnicznej Zdroju, była tez przez 10 lat misjonarką na Magadanie w Rosji. Uczestnicy spotkania mogli się też zaopatrzyć w materiały formacyjne.

DATA PUBLIKACJI: 2019-10-28 » Pozostałe aktualności