Niech będzie szkołą miłości i dobroci

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ

Abp Jędraszewski podziękował zebranym przedstawicielom gminy, powiatu i Caritas za mającą już 17 lat historię wrażliwości na potrzeby drugiego człowieka, zwłaszcza tego dotkniętego słabościami i chorobami.

"To ukoronowanie bardzo ważnego etapu wspólnej troski o to, aby mogły znajdować wspólne miejsce różnorakie działania, czy ze strony Caritas, czy ze strony struktur samorządowych - działania mające na celu niesienie pomocy, a jednocześnie uczenie innych głębi człowieczeństwa. (...) To dzieło pokazuje, jak wiele można zrobić działając wspólnie i za tę wspólną wrażliwość, wspólne dzieło chciałbym dzisiaj podziękować i pogratulować jednocześnie - powiedział Arcybiskup. - To wielkie wydarzenie i dla wspólnoty samych Myślenic, ale także dla działalności Caritas, która jest także bardzo wyraźnym znakiem, czym jest od samego początku życia Kościoła jego zatroskanie o ludzi potrzebujących".

"Budynek łączy w sobie kilka instytucji. Na parter przeniesiona została stacja opieki Caritas, która od poniedziałku świadczy usługi pielęgniarskie i rehabilitacyjne w nowym miejscu oraz wypożyczalnia sprzętu medycznego. W przyziemiu gmina Myślenice będzie prowadziła ośrodek wsparcia dla osób starszych, natomiast na poddasze przeprowadzą się warsztaty terapii zajęciowej, prowadzone przez powiat – tłumaczy kierownik stacji opieki Caritas Archidiecezji Krakowskiej Mariusz Ślusarczyk. W budynku znajdują się też 2 lokale użytkowe oraz dwa mieszkania chronione.

Dotychczas stacja opieki mieściła się w Domu Parafialnym parafii św. Brata Alberta w Myślenicach. Od marca 2002 r. świadczyła bezpłatną opiekę pielęgniarską i rehabilitacyjną zarówno na miejscu w stacji jak i w domach pacjentów. W ciągu roku z rehabilitacji korzystało około 700 pacjentów, a regularną opieką pielęgniarską objętych było 44 stałych pacjentów: osób starszych, chorych i niepełnosprawnych, przebywających w domach.

Największą różnicę widać porównując rozmiary pomieszczeń służących do rehabilitacji. Od teraz stacja będzie mogła poszerzyć swoje usługi, bo ma do dyspozycji siedem sal, a nie tak jak wcześniej, dwa pomieszczenia, podzielone parawanami. Caritas wymieniła też na nowy ok. 90 % sprzętu rehabilitacyjnego. Nową dziedziną rehabilitacji jest hydroterapia: masaże wirowe rąk i nóg. Caritas ma też nadzieję na zatrudnienie dodatkowego specjalisty.

Polecając nową placówkę Caritas opiece Matki Bożej, Aniołów Stróżów i św. Franciszka Ksiądz Arcybiskup życzył, aby ośrodek rozwijał się. „Niech będzie dla ludzi prawdziwą przystanią dobroci, tej, którą się otrzymuje i tej, którą się okazuje innym. Niech będzie szkołą miłości i dobroci dla każdego człowieka".

Krakowska Caritas gorąco dziękuje ks. kanonikowi Adamowi Pawickiemu, proboszczowi parafii św. Brata Alberta w Myślenicach za trwającą ponad 17 lat współpracę i ofiarność, dzięki którym stacja opieki działała, korzystając z pomieszczeń parafialnych.

DATA PUBLIKACJI: 2019-10-04 » Pozostałe aktualności