Podsumowaliśmy Podprogram Pomocy Żywnościowej 2018
Od sierpnia 2018 do czerwca 2019 Caritas Archidiecezji Krakowskiej realizowała Podprogram 2018 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej oraz 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). Do otrzymania pomocy żywnościowej osoby potrzebujące były kwalifikowane przez Ośrodki Pomocy Społecznej. Jedynie osoby bezdomne mogły być kwalifikowane do programu przez organizacje partnerskie.

Osoby zakwalifikowane do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze: groszek z marchewką, fasolę białą, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kaszę gryczaną, herbatniki maślane, mleko, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynkę drobiową,  szynkę wieprzową mieloną,  pasztet wieprzowy,  kabanosy wieprzowe,  filet z makreli w oleju,  cukier biały,  miód nektarowy wielokwiatowy oraz olej rzepakowy, a także danie gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym.

W ramach podprogramu 2018 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w okresie od 1 sierpnia 2018 r. do 30 czerwca 2019 r. Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała około 2864 ton produktów spożywczych o wartości 14 288 968,18 PLN dla 58245 osób najbardziej potrzebujących.

W rozprowadzanie żywności zaangażowanych było ok. 70 Organizacji Partnerskich Lokalnych: głównie Ośrodków Pomocy Społecznej i parafii.

W okresie dystrybucji pomocy żywnościowej dla odbiorców żywności krakowska Caritas cyklicznie organizowała działania towarzyszące, mające na celu nabycie przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Zorganizowanych zostało 369 warsztatów zdrowego żywienia, ekonomicznych, gastronomicznych i niemarnowania żywności. Wzięło w nich udział 9125 osób.

Realizacja programu na terenie Gminy Miejskiej Kraków współfinansowana byłą ze środków Gminy Miejskiej Kraków.

krakow.pl

ngo.krakow.pl