Zielona strefa wypoczynku

25 lipca br. w obecności m. in. dyrektora Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Andrzeja Kamińskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Wieliczka Artura Kozioła została otwarta Letnia Kawiarenka Seniora przy Campus Misericordiae w Brzegach k. Wieliczki. Będzie  służyć podopiecznym Ośrodka do odpoczynku i organizacji wydarzeń kulturalnych. Umożliwi korzystanie ze słonecznej pogody i realizacji zajęć na wolnym powietrzu, w tym m. in. hortiterapii. Wyposażenie kawiarenki: meble ogrodowe, parasole, drewniane donice, pergole i kratki zakupiono dzięki wsparciu finansowemu Caritas Polska w ramach programu „Senior Caritas”.

Podczas uroczystego otwarcia seniorzy prezentowali swoje prace przygotowane w trakcie zajęć. Jedna z uczestniczek z dumą pokazywała prace wykonane w technice decoupage. Pani Krysia wykonane przez siebie pudełko na biżuterię podarowała swojej nastoletniej wnuczce. Tak, prace niewątpliwie służą. Większość pudełek, flakoników, podstawek na ciastka na stoliczkach nowootwartej kawiarenki zostały przygotowane przez podopiecznych Ośrodka. Cieszą oko każdego, kto siada przy stolikach. Także pyszne ciasta na stołach to dzieło seniorów biorących udział w zajęciach pracowni kulinarnej.

Miejsce sprzyjać będzie także integracji seniorów z lokalną społecznością. Okoliczni mieszkańcy, zwłaszcza małoletni często tu zaglądają i pytają, czy mogą w czymś pomóc. „Podopieczni bardzo cieszą się, gdy przychodzą dzieci” – twierdzi się pani Iga, psycholog Ośrodka – rozpromieniają się, chętnie przebywają w ich towarzystwie”.

Budynek Campus Misericordiae w Brzegach powstał jako pamiątka Światowych Dni Młodzieży. Został poświęcony przez Papieża Franciszka podczas Światowych Dni Młodzieży przed trzema laty. Dzięki wsparciu finansowemu Miasta i Gminy Wieliczka funkcjonuje tutaj Dzienny Ośrodek Wsparcia oraz mieszkania chronione dla osób starszych i niepełnosprawnych. Pod okiem terapeutów 45 seniorów korzysta m. in. z warsztatów plastycznych, rękodzieła, komputerowych, kulinarnych. Ponadto osoby starsze i niepełnosprawne biorą udział w zajęciach rekreacyjno – sportowych, wycieczkach oraz wydarzeniach okolicznościowych.

DATA PUBLIKACJI: 2019-07-26 » Pozostałe aktualności