Osiemnastka ŚDS w Woli Filipowskiej

Środowiskowy Dom Samopomocy w Woli Filipowskiej prowadzony przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej na zlecenie Gminy Krzeszowice w dniu 18 czerwca obchodził 18. rocznicę powstania. W związku z "osiemnastką" czyli wejściem w dorosłe życie uczestnicy zajęć, terapeuci i zaproszeni goście wspólnie świętowali.

Świętowanie rozpoczęliśmy od wspólnej Mszy Świętej, którą odprawił Ksiądz Dyrektor Andrzej Kamiński. Po Mszy w ogrodzie ośrodka zebrane osoby wyciągały z ogromnego papierowego tortu symboliczne przedmioty określające wchodzenie w dorosłość. Wspólnie odśpiewaliśmy piosenkę Czerwonych Gitar "Dozwolone od lat osiemnastu". Wszyscy zebrali: uczestnicy, terapeuci i zaproszeni goście utworzyli Łańcuch Czasu, ustawiając się w kolejności od osoby, która była pierwszym uczestnikiem w ŚDS osiemnaście lat temu, a skończywszy na tym, który został zapisany ostatni na zajęcia terapeutyczne. Kiedy już wszyscy ustawili się w odpowiedniej kolejności zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie.

Oczywiście w trakcie świętowania wznieśliśmy toast bezalkoholowym szampanem i poczęstowaliśmy się tortem urodzinowym. Dodatkowo jedliśmy pyszne grillowane kiełbaski, boczek i kaszankę, którą przygotowali dla wszystkich uczestnik wraz z terapeutą. Wśród zaproszonych gości byli: ksiądz dyrektor Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Pani Dyrektor GOPS w Krzeszowicach, rodzice i przyjaciele uczestników zajęć ŚDS.

Środowiskowy Dom Samopomocy rozpoczął swoją działalność 18 czerwca 2001 r. . Ośrodek powstał dzięki współpracy parafii, Caritas i Gminy. Przeznaczony jest dla 32 dorosłych osób niepełnosprawnych z przewlekłymi zaburzeniami psychicznymi. Podstawowym celem działalności Domu jest podnoszenie jakości życia i zapewnienie oparcia społecznego osobom niepełnosprawnym z terenu gminy Krzeszowice. Osoby te, z powodu choroby, mają trudności w kształtowaniu swoich postaw i stosunków z otoczeniem, dlatego też wymagają wszechstronnego oddziaływania psychoterapeutycznego i rehabilitacyjnego.

DATA PUBLIKACJI: 2019-06-24 » Pozostałe aktualności