Pielgrzymka Caritas za nami

Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas do Niepokalanowa pod hasłem „Kto uratuje świat jeśli nie ja?” odbyła się w sobotę 18 maja. W pielgrzymce wzięli udział pracownicy i wolontariusze Caritas działający w Parafialnych Zespołach Caritas w Tenczynie i Sułkowicach oraz młodzież z Akademickiego Koła Caritas i seniorzy z powstałego Klubu Seniora w Niedźwiedziu.

Centralnym punktem pielgrzymki była wspólna Msza św. z homilią bp Wiesława Szlachetki. Ponadto w Niepokalanowie czekało na pielgrzymów dużo atrakcji. Mogli zapoznać się z historią tego miejsca, wziąć udział w grze terenowej, poznać szczegóły programów prowadzonych przez Caritas Polska, wysłuchać koncertu chrześcijańskiego rapera Tau. Parafialny Zespół Caritas w Tenczynie wystąpił na scenie dając koncert góralskiej muzyki i zachwycając wszystkich regionalnymi strojami.

Doroczna pielgrzymka Caritas jest okazją do podziękowania Bogu za cały rok pracy wolontariuszy i pracowników Caritas, a także wspólnego świętowania i wymiany doświadczeń. Krakowski wyjazd miał też na celu integrację Klubu Seniora z wolontariuszami Caritas oraz zapoznanie uczestników Klubu z działalnością Parafialnych Zespołów Caritas, Szkolnych Kół Caritas i Centrum Wolontariatu.

Seniorzy zatrzymali się na nocleg w Łowiczu, a w niedzielę zdążyli  jeszcze zwiedzić tamtejsze muzeum i skansen. Wracając, pokłonili się Maryi na Jasnej Górze.

DATA PUBLIKACJI: 2019-05-21 » Pozostałe aktualności