Podsumowaliśmy XVI Zbiórkę Żywności

Nowy Targ, Kalwaria Zebrzydowska, Kraków, Zakopane, Rabka Zdrój, Wieliczka, Sułkowice, Sucha Beskidzka, Zembrzyce oraz wiele mniejszych miejscowości – tam odbyła się zbiórka żywności Caritas.

Nasz wynik to 34 tony zebranej żywności o wartości około 981 000 zł. Najwięcej jest mąki, cukru, oleju, ryżu, makaronu, konserw mięsnych i słodyczy. Żywność została przekazana ponad dwu tysiącom osób w bardzo trudnej sytuacji materialnej: starszym, chorym, niepełnosprawnym, samotnym.

W akcji wzięło udział 1023 wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas, Parafialnych Zespołów Caritas, Zespołów Charytatywnych, Centrum Wolontariatu Caritas oraz Szkolnych Kół Wolontariatu. Młodzi ze szkół chętnie włączają się w zbiórkę żywności: rozdają ulotki w sklepach, pomagają przenosić i segregować żywność. W niektórych parafiach już w dniu zakończenia zbiórki rozwozi się paczki żywnościowe, w innych robi się to na tydzień przed Wielkanocą.

Ponieważ zbiórka żywności w sklepach jest zbiórką publiczną, wolontariusze sporządzają dokładne protokoły, spisując ilość i szacunkową wartość zebranych towarów oraz ilość osób potrzebujących, którym zostały przekazane. Przesłanie protokołów do biura Caritas w Krakowie trochę trwa, ale za to znamy dokładnie wyniki zbiórki, którą też uwzględniamy w naszym sprawozdaniu z zbiórki publicznej.

DATA PUBLIKACJI: 2019-04-10 » Pozostałe aktualności