Podsumowaliśmy Podprogram 2017 POPŻ

Caritas Archidiecezji Krakowskiej w czerwcu 2018 roku zakończyła realizację Podprogramu 2017 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 268 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 028 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

W ramach podprogramu 2017 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w okresie od 1 sierpnia 2017 r. do 30 czerwca 2018 r. Caritas Archidiecezji Krakowskiej przekazała 1950 ton produktów spożywczych o wartości 9 674 113,79 PLN dla 42 619 osób najbardziej potrzebujących.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały między innymi cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, fasolę białą, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki.

W rozprowadzanie żywności zaangażowanych było 100 Organizacji Partnerskich Lokalnych: głównie Ośrodków Pomocy Społecznej i parafii.

W okresie dystrybucji pomocy żywnościowej dla odbiorców żywności krakowska Caritas cyklicznie organizowała działania towarzyszące, mające na celu nabycie przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Zorganizowanych zostało 300 warsztatów zdrowego żywienia, ekonomicznych, gastronomicznych i niemarnowania żywności. Wzięło w nich udział 7439 osób. Jedne z nich poprowadziła Ewa Wachowicz, znana z programu telewizyjnego „Ewa gotuje”.

DATA PUBLIKACJI: 2018-07-10 » Pozostałe aktualności