Dar juniora dla seniora
Wraz z początkiem Wielkiego postu rozpoczęła się kolejna edycja akcji „Jałmużna wielkopostna”. W 2019 r. do parafii archidiecezji krakowskiej trafiło ponad 15 000 tekturowych skarbonek, do których dzieci, zachęcone przez katechetów, będą wrzucać oszczędności powstałe dzięki wielkopostnym wyrzeczeniom.
Akcja od początku ma charakter głównie wychowawczy. Ma pomagać dzieciom i młodzieży w dobrym przeżyciu Wielkiego Postu poprzez ułatwienie dzielenia się z potrzebującymi. Jej hasło: „Dar juniora dla seniora” wzywa do większego zaangażowania w pomoc osobom starszym. Przy okazji można dzieciom zwrócić uwagę, że istnieją sposoby pomocy, które nie wymagają środków materialnych, że można sprawić radość seniorom poświęcając swój czas i uwagę.
Najważniejsza w akcji jest rola katechetów, którzy wraz z dziećmi mogą ustalić konkretny cel zbiórki i wytłumaczyć im, jaka jest rola postu, modlitwy i jałmużny w okresie Wielkiego Postu. Bez tego trudno wymagać, żeby dzieci chciały się dzielić tym, co mają.
Papież Franciszek w orędziu na Wielki Post 2019 podkreśla, że ograniczanie posiadanych dóbr materialnych powinno się stać dla nas stylem życia. „Dawać jałmużnę to porzucić nierozsądny styl życia i gromadzenie wszystkiego dla siebie w iluzji zabezpieczania przyszłości, która do nas nie należy. I w ten sposób na nowo odkryć radość z planu, którym Bóg objął stworzenie i nasze serca, planu miłości Boga, naszych braci i całego świata, i w tej miłości odnaleźć prawdziwe szczęście” – pisze.
Jego słowa bardzo jasno pokazują cel akcji takich jak „jałmużna wielkopostna” i ich zakorzenienie w Ewangelii.

DATA PUBLIKACJI: 2019-03-11 » Pozostałe aktualności