1% podatku od emeryta i rencisty

Jesteś emerytem lub rencistą? Możesz bez kłopotu przekazać 1% podatku na pomoc dla osób starszych, chorych i niepełnosprawnych. Ściągnij formularz PIT-OP z naszej strony internetowej. Wpisz tylko swoje dane i adres swojego Urzędu Skarbowego, a potem prześlij formularz do Urzędu. Nie trzeba już wypełniać całego zeznania podatkowego, jak w zeszłym roku.

Każdy emeryt lub rencista może przekazać 1% podatku dla wybranej przez siebie OPP za pomocą PIT-OP, jeśli dostał od organu rentowego (np. z ZUS) roczne obliczenie podatku na formularzu PIT-40A za 2018 r. i nie uzyskał w 2018 r. innych dochodów, które powinien wykazać w zeznaniu podatkowym na formularzu PIT-37 albo PIT-36.

Aby przekazać nam 1% podatku na pomoc dla osób starszych, chorych i niepełnosprawnych wystarczy ściągnąć formularz PIT-OP z wpisanym już KRS z naszej strony internetowej, wpisać swoje dane i adres swojego Urzędu Skarbowego, a potem przesłać formularz do Urzędu.

Szczegółowe wytłumaczenie można znaleźć na stronie Ministerstwa Finansów.

DATA PUBLIKACJI: 2019-02-25 » Pozostałe aktualności
» PIT_OP_z_KRS.pdf [0.49 MB]