Świeca Caritas tworzy polską Wigilię od 25 lat

Na przestrzeni lat stała się jednym z najważniejszych i najbardziej rozpoznawanych symboli Wigilii w Polsce. To nie tylko płomień na stole wigilijnym, ale przede wszystkim realna pomoc potrzebującym. Dziś trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Do parafii archidiecezji krakowskiej trafiło już ok. 180 000 wigilijnych świec. Caritas Archidiecezji Krakowskiej dziękuje parafiom za włączenie się w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom i wszystkim, którzy stawiają na swoim wigilijnym stole święcę Caritas. Bez tej akcji nie udałoby się nam zebrać środków na wypoczynek wakacyjny dzieci i na pomoc dzieciom w placówkach Caritas.

Dzięki ofiarom za wigilijne świece krakowska Caritas organizuje wakacje dla dzieci i dofinansowuje placówki pomagające dzieciom. 10 groszy z ofiary za każdą świecę przeznaczone zostanie na pomoc dzieciom poza granicami naszego kraju. W tym roku będzie to remont zrujnowanej syryjskiej szkoły "Al-Kalima" (po syryjsku "Słowo") w Aleppo. 1 zł z przekazanej do Caritas ofiary za małą i dużą świecę trafia na pomoc potrzebującym rodzinom w parafii.

Na przestrzeni 25 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to ponad 50 milionów świec w całej Polsce i kilka pokoleń dzieci, które otrzymały pomoc. Od 19 lat Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Polskiego Kościoła Prawosławnego.

DATA PUBLIKACJI: 2018-12-03 » Pozostałe aktualności